Bănci și Asigurări

Isărescu, contra trendului european. BNR va înăspri politica monetară, chiar dacă BCE a dus dobânda la euro la zero şi a accelerat tipărirea de bani

Mugur Isăres­cu

Mugur Isăres­cu

Autor: Claudia Medrega

14.03.2016, 00:07 8166

BNR se pregăteşte să înăsprească poli­ti­ca monetară, după relaxarea din ulti­mii şapte ani, în divergenţă cu Banca Cen­trală Europeană (BCE), care a in­ten­sificat relaxarea monetară, du­când do­bânda de politică monetară la 0%, cel mai scăzut nivel din istorie.

Guvernatorul BNR Mugur Isă­res­cu a sem­na­lat re­cent posibi­lita­tea înăs­pri­rii politicii mo­netare mai de­vreme de­cât se avea în vedere ante­rior, în con­textul re­ve­nirii infla­ţi­ei. Înăs­pri­rea po­­liticii mo­netare ar urma să fie făcută în do­uă etape, ur­mând să de­ma­reze cu în­gus­ta­rea co­ri­do­rului si­me­tric format din ra­te­le do­bân­zilor la facilită­ţile per­ma­nen­te în ju­rul ratei dobânzii-cheie şi să con­tinue cu majorarea dobânzii-cheie.

După decizia BCE, Lucian Croito­ru, consilier al guvernatorului BNR, spu­ne că România, care are una dintre cele mai mari dobânzi-cheie din re­giu­ne, de 1,75%, este deja pe o traiectorie „di­vergentă“ faţă de BCE din cauza accelerării inflaţiei şi a sugerat trecerea la un ciclu de întărire a politicii mone­tare, chiar dacă BCE a intensificat rela­xa­rea monetară în zona euro, potrivit Bloomberg.

Inflaţia anuală a coborât în februa­rie la un nou minim istoric de -2,7%. BNR anti­ci­pează revenirea pe creştere a inflaţiei, prog­noza fiind de 1,4% pentru finele lui 2016 şi de 3,7% în 2017.

„BNR pare să se concentreze mai mult pe evoluţia inflaţiei decât pe con­tex­tul internaţional şi din acest motiv cred că decizia de creştere a dobânzii va depinde de evoluţia preţurilor. Consider ca probabilă o creştere a dobânzii-cheie în trimestrul IV din 2016 sau trimestrul I al anului viitor“, spune Radu Crăciun, eco­nomistul-şef al BCR.