BNR se pregăteşte să înăsprească politica monetară, după relaxarea din ultimii şapte ani, în divergenţă cu Banca Centrală Europeană (BCE), care a intensificat relaxarea monetară, ducând dobânda de politică monetară la 0%, cel mai scăzut nivel din istorie.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a semnalat recent posibilitatea înăspririi politicii monetare mai devreme decât se avea în vedere anterior, în contextul revenirii inflaţiei. Înăsprirea politicii monetare ar urma să fie făcută în două etape, urmând să demareze cu îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor la facilităţile permanente în jurul ratei dobânzii-cheie şi să continue cu majorarea dobânzii-cheie.
După decizia BCE, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, spune că România, care are una dintre cele mai mari dobânzi-cheie din regiune, de 1,75%, este deja pe o traiectorie „divergentă“ faţă de BCE din cauza accelerării inflaţiei şi a sugerat trecerea la un ciclu de întărire a politicii monetare, chiar dacă BCE a intensificat relaxarea monetară în zona euro, potrivit Bloomberg.
Inflaţia anuală a coborât în februarie la un nou minim istoric de -2,7%. BNR anticipează revenirea pe creştere a inflaţiei, prognoza fiind de 1,4% pentru finele lui 2016 şi de 3,7% în 2017.
„BNR pare să se concentreze mai mult pe evoluţia inflaţiei decât pe contextul internaţional şi din acest motiv cred că decizia de creştere a dobânzii va depinde de evoluţia preţurilor. Consider ca probabilă o creştere a dobânzii-cheie în trimestrul IV din 2016 sau trimestrul I al anului viitor“, spune Radu Crăciun, economistul-şef al BCR.