Bănci și Asigurări

Isărescu: Creditarea întârzie deoarece băncile europene au nevoie de o reechilibrare a raportului credite-depozite

Isărescu: Creditarea întârzie pentru că băncile trebuie să-şi echilibreaze raportul credite-depozite

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

29.03.2012, 17:48 261

Reducerile succesive ale ratei de politică monetară nu se regăsesc într-o reluare a creditării din cauză că băncile, în special cele cu acţionari din Grecia şi Austria, se află într-un proces treptat de echilibrare a raportului credite/depozite, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Observăm o transmisie, în mod evident, pe piaţa monetară şi la titluri de stat, dar întârziată în mediul bancar. Credem că întârzierea va fi în mare parte recuperată şi o parte din deciziile noastre se vor reflecta şi la nivelul creditului din băncile comerciale(...) Acest ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară început în toamnă s-a suprapus pe o perioadă extrem de tensionată la nivelul Europei, al zonei din care facem parte şi, în particular, la nivelul sistemului bancar. Vedem o dezintermediere la băncile mari, care au activităţi şi în România", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat că băncile-mamă au cerut subsidiarelor, în special cele cu capital grecesc şi austriac, o îmbunătăţire a raportului între depozite şi credite, care a ajuns la unele bănci la 1 la 3 şi chiar 1 la 4.

"Se va face în timp şi va avea efecte (...) Pledăm ca ea să se facă trepatat. Nu o contracarăm pentru că înseamnă şi o reducere a datoriei extene a României. Dar dorim ca acest lucru să se facă treptat şi să avem posibilitatea ca din resurse interne, inclusiv prin resurse de la BNR, să nu perturbăm foarte mult sistemul de creditare", a continuat Isărescu.

Oficialul băncii centrale spune că problema reluării creditării ţine aproape exclusiv de procesul de reducere a intermedierii din întreaga Europă.

"Dorim să fie un proces controlat. Acţionăm în acest sens. Arătăm că această suprapunere este cauza principală de ce aceste reduceri nu ajung foarte repede la nivelul băncilor şi al clientului. Încurajăm acest proces şi sperăm că în acest fel transmisia va fi ceva mai rapidă. Nu spunem că se va întâmpla peste noapte, va mai dura ceva, este o problemă structuraă şi ca orice problemă structurală e nevoie de timp", a conchis Isărescu.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis joi să reducă cu 0,25 puncte procentuală nivelul ratei dobânzii de politică monetară, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric, în linie cu aşteptările analiştilor, şi să menţină cotele pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci.

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul acestui an, după tăieri de câte 0,25 puncte şi în şedinţele Consiliului de Administraţie din ianuarie şi februarie. Dobânda cheie este acum la minimul istoric de 5,25%.

Creditele pentru firme şi populaţie au scăzut în februarie cu 0,7% în termeni reali, mai accentuat pe segmentul finanţărilor în lei, împrumuturile în valută pentru populaţie fiind singura componentă care a înregistrat uşoară creştere, băncile concentrându-se în continuare pe finanţarea statului.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit s-a redus în luna februarie cu 0,1% (-0,7%în termeni reali) faţă de luna ianuarie 2012, până la 222,28 miliarde lei. Creditul guvernamental a urcat în februarie cu 4,5%, la 77,03 miliarde lei, iar pe ultimele 12 luni consemnează o creştere de 23% (19,9% în termeni reali).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO