Bănci și Asigurări

Isărescu: Creditul de consum pe mai mult de 5-7 ani nu-şi are rostul

Isărescu: Creditul de consum pe mai mult de 5-7 ani nu-şi are rostul

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

05.10.2011, 17:05 854

Creditul de consum pe mai mult de 5-7 ani nu-şi are rostul, iar reducerea maturităţii acestui tip de împrumuturi este o întoarcere la normalitate, experienţa arătând că băncile care au mers pe scadenţe de 20 de ani au cele mai multe credite neperformante, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Am văzut reacţii ciudăţele vizavi de regulament. Mă aşteptam să se spună că revenim la normalitate, că împrumuturile de consum pe o perioadă mai mare de 5-7 ani nu-şi au rostul. Există o civilizaţie a creditului, la fel ca şi cea rutieră. (...) Exact băncile care au dat credite de consum pe 20 de ani au cele mai multe probleme cu creditele neperformante", a spus Isărescu la Romania Financial Forum 2011, eveniment organizat de Mediafax în parteneriat cu BNR.

Oficialul BNR a arătat că împrumuturile pe termen lung presupun o schimbare a modului de viaţă, dar că angajamentele de plată pe scadenţe de 30-40 de ani ar trebui explicate mult mai bine publicului.

"Fac parte dintr-o generaţie care a plecat cu familia de la lingură şi farfurie, cum se spune. Pleci de jos, nu iei credite, că nu se dădeau, şi, treptat, cu ajutorul părinţilor, bunicilor ajungi să-ţi faci ceva.

În Europa anilor '50 s-a schimbat modelul: porneşti în viaţă cu de toate, dar cu credite. Model care a avut avantaje, a disciplinat forţa de muncă (...) Noi trebuie să consolidăm modelul, să fie lumea conştientă că a lua un credit pe 30-40 de ani înseamnă un alt mod de a trăi. Creditul pe termen lung pe care-l dorim cu toţii trebuie să fie finanţat pe termen lung", a arătat Isărescu.

În ceea ce priveşte limitarea creditului în valută, guvernatorul a precizat că BNR a anunţat în repetate rânduri că nu vrea ca prin raţionalizarea creditului în valută să înlocuiască un risc cu alt risc, de aceea nu a optat pentru interzicerea unor imprumuturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO