Bănci și Asigurări

Isărescu despre creditele în franci elveţieni: Riscurile sunt rezonabile spre deosebire de Ungaria. Nu intenţionăm să luăm măsuri asemănătoare. Francul, din nou la maxim istoric

Guvernatorul BNR despre creditele în franci elveţieni: Riscurile sunt rezonabile comparativ cu Ungaria. Nu intenţionăm să luăm măsuri ca în Ungaria

Autor: Claudia Medrega

08.08.2011, 14:05 3073

Creditele în franci elveţieni sunt riscante atât pentru bănci,cât şi pentru clienţi, însă în România riscurile sunt rezonabilecomparativ cu Ungaria, având în vedere că nu sunt răspândite lanivelul tuturor băncilor, ci există doar 2-3 bănci unde riscurilesunt mai mari, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Sigur sunt riscuri şi pentru bănci şi pentru clienţi. Însă,comparativ cu Ungaria riscurile sunt rezonabile, nu sunt răspânditela nivelul tuturor băncilor. Avem 2-3 bănci unde riscurile sunt maimari. Le-am adresat…nu rugamintea, pentru că BNR nu acţionează pebază de rugaminte, ci sugestia puternică să provizioneze acesteriscuri şI dânşui au făcut-o, sunt ascultărori", a răspuns Isărescuîntrebat despre riscurile legate de credite în francielveţieni.

În Ungaria, unde mai mult de jumătate din creditele garantate aufost acordate în franci, cursul a fost fixat în cadrul unui acordîncheiat în­tre autorităţi şi bănci. La Bucureşti, cursul adepă­şit pragul de 3,9 lei.

Guvernatorul BNR a explicat că în Ungaria portofoliul de crediteîn franci elveţieni este mult mai mare, decât în România, iarmăsurile luate la Budapesta sunt legate de mărimea riscului socialşi financiar naţional şi au dus la o "reeşalonare".

"Vă aduc în memorie că acolo nu s-a produs decât o uşuraretemporară, un fel de reeşalonare. Plusul de plată se adună într-uncont separat la bancă, şI se va plăti peste 2-3 ani".

Opt bănci, inclusiv Raiffeisen sau Bancpost, au vândut crediteîn franci elveţieni între 2006 şi 2009, iar soldul total alîmprumuturilor atinge echivalentul a 2,3 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO