• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7676
  • Leu / USD4.6170
Bănci și Asigurări

Isărescu, guvernatorul BNR: Business în engleză nu înseamnă bişniţar în limba română. Dovada că avem lipsă de cultură antreprenorială este ce a plecat de la microfoanele BNR şi ce a ajuns în gândirea unora

Isărescu, guvernatorul BNR: Business în engleză nu înseamnă bişniţar în limba română. Dovada că avem lipsă de cultură antreprenorială este ce a plecat de la microfoanele BNR şi ce a ajuns în gândirea unora

Autor: Liviu Popescu

18.02.2016, 17:37 4455

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat săptămâna aceasta la o conferinţă că România are o problemă serioasă de cultură antreprenorială. 

„Ca sa fii antreprenor, îţi trebuie o genă. Business în engleză nu înseamnă bişniţar în limba română.Pare să fie o chestie simplă să faci business, să ţii cheltuielile sub venituri. Însă este greu de făcut acest lucru în practică mai ales pentru că veniturile ţin pentru condiţiile de piaţă, iar la costuri de multe ori visezi, constaţi că eşti pierdere. Dovadă că avem lipsă de cultură antreprenorială este ce a plecat de la microfoanele BNR şi ce a ajuns în gândirea unora.”

Isărescu a mai adăugat că trebuie încercată dezvoltarea piaţei de capital şi nu ca un loc de jocuri de noroc sau de plasamente speculative, ci ca o alternativă de finanţare pentru economia românească.

Alte afirmaţii ale lui Isărescu:

@ Când sunt vreo 200.000 de întreprinderi pe pierderi în România, întrebarea pe care ţi-o pui este ce este în mână. Un antreprenor nu face subvenţia. Subvenţiile din partea proprietarilor se întâmplă de regulă la înteprinderi de stat. Mult mai greu la cele private. Intrarea şi ieşirea firmelor din piaţă trebuie să fie rapidă, fără obstacole.

@ Intrarea alimentează concurenţa, dar şi ieşirea de pe piaţă asigură asanarea sistemului. Numărul mare al firmelor cu pierdere înseamnă că procesul de ieşire pe piaţă este îngreunat birocratic, costistior şi la un moment dat antprenorii care probabil au constat că firma nu merge, o lasă acolo în Registrul Comerţului pentru că îi costă foarte foarte multă să o radieze.

@ Asta înseamnă cultura antreprenorială: să ştii şi să crezi cum funcţionează economia de piaţă chiar dacă în prezent este într-o perioadă de trecere. Să ţi dai seama că unele „inovaţii” sunt extrem de periculoase, ca cele legislative, să le putem discuta transparent fără echipe de oameni în spate care nu au probleme.

@ Să încercăm să dezvoltăm piaţa de capital şi nu ca un loc de jocuri de noroc sau de plasamente speculative, ci ca o alternativă de finanţare pentru economia românească. Asta înseamnă şi mai mult cultura antreprenorială, ieşirea din paradigmele noastre continentale, în care finanţările vin în special dinspre bănci.

Guvernatorul BNR este antreprenor de mai mulţi ani, având jumătate din acţiunile unei companii-Măr SRL, care produce vinul familiei sub brandul „Casa Isărescu”. Firma este condusă de fiul guvernatorului.

Din 2009 până în 2014, compania Măr-SRL a raportat o cifră de afaceri cumulată pe 6 ani de 11,93 milioane de lei, cu un profit net de 2,77 milioane de lei, adică o marjă de 23,21%. 

Revolta ascunsă a antreprenorului Isărescu: Eu cum pot să fac profit în fiecare an, iar 200.000 de firme nu? Ce se ascunde însă în spatele acestor cifre?

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,0303
Ieri: 4.9472
Azi: 4.6170
Diferență: -0,3281
Ieri: 4.6322
Azi: 5.7676
Diferență: -0,9922
Ieri: 5.8254
Azi: 4.7889
Diferență: -0,0543
Ieri: 4.7915