Bănci și Asigurări

Isărescu, guvernatorul BNR: Dacă deficitul de lichiditate se va permanentiza, atunci vom reduce RMO la lei

Isărescu, guvernatorul BNR: Dacă deficitul de...

Autor: Claudia Medrega

07.11.2018, 00:07 3415

BNR va reduce nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO ) la lei atunci când deficitul de lichiditate se va per­ma­nentiza şi nu vor mai apărea perioade de exces de lichi­ditate, susţine Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

„Excesul şi deficitul de lichiditate sunt temporare. Există fluctuaţii în sus şi în jos de lichiditate, care sunt absolut normale. Dacă aceste suişuri şi coborâşuri nu ar fi normale, am face ceva cu totul deosebit. Dar sunt absolut normale. Dacă deficitul de lichiditate se va permanentiza şi nu vor mai apărea perioade de excese de lichiditate, atunci vom reduce  cu unu-două procente rezerva RMO care acum este la 8%. Sunt banii băncilor. Noi suntem cu rezerva undeva sus, la 8%, peste media europeană de 2%“, a declarat ieri Isărescu la briefingul de presă de după ultima şedinţă de politică monetară din acest an.

Boardul BNR a menţinut ieri dobânda-cheie la 2,5%, precum şi nivelul rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, pe palierul de 8%.

RMO pentru pasivele băncilor în lei este la nivelul de 8%, ultima reducere fiind operată în primăvara anului 2015. O nouă reducere a RMO ar elibera în piaţă circa 3-4 mld. lei, majorând lichiditatea din piaţa interbancară, cu impact asupra ajustării indicelui ROBOR.

Deocamdată, banca centrală a mizat pe operaţiunile repo. BNR a reluat în luna august din acest an injectţiile de lichiditate, realizând până acum nouă operaţiuni repo prin care banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le în schimb lichiditate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO