Bănci și Asigurări

Isărescu iese cu prima veste bună a săptămânii: Prognoza de inflaţie pentru acest an scade de la 5,1% la 4,6%

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%

Autor: Ovidiu Tempea

08.08.2011, 11:25 1174

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognozade inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, şi prognoza pentru2012, de la 3,6% la 3,5%, a declarat luni guvernatorul bănciicentrale, Mugur Isărescu.

În luna mai BNR majorase prognoza de inflaţie pentru anul încurs de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la3,6%.

"Datele privind inflaţia încep să arate mai bine şi noi sperămcă cel puţin în această perioadă de vară îmbunătăţirile să fiesubstanţiale", a spus Isărescu la prezentarea raportuluitrimestrial asupra inflaţiei.

El a arătat că începând cu lunile mai şi iunie a avut loc ocorecţie "extrem de puternică" a preţurilor volatile, iarpersistenţa deficitului de cerere ajută la reducerea inflaţiei.

"Cererea de consum trenează în continuare. (...) Volumulcreditului de consum pentru populaţie continuă să fie jos, ceea ceînseamnă că populaţia se concenterază în a-şi rambursa crediteleşi, în al doilea rând, nu are curajul să se antreneze în noicredite", a spus Isărescu.

El a mai arătat că volatilitatea cursului de schimb a crescutfaţă de începutul anului, dar este în continuare mai mică decât încazul zlotului polonez şi forintului maghiar.

Inflaţia a crescut puternic începând din iulie anul trecut,odată cu majorarea TVA de la 19% la 24%. De atunci, inflaţia anualăa depăşit 7% în fiecare lună. Dintr-o dată trendul inflaţiei s-ainversat puternic luna trecută, surprinzând piaţa şi analiştii.Scăderea cererii a pus presiune puternică pe preţurile de consum,care au început să scadă. Toţi retailerii îşi ajustează preţurilela produsele vândute în funcţie de cerere. Cine nu face acesteajustări pierde clienţi şi cotă de piaţă.

Pe 16 august, la ora 9:00, Institutul Naţional de Statistică vaanunţa datele privind evoluţia economiei în trimestrul al II-lea.Dacă rezultatul va fi pozitiv comparativ cu trimestrul I 2011,atunci România va avea al treilea trimestru consecutiv de creştereeconomică.

Oficialii au lăsat să se înţeleagă că în trimestrul doi economiava avea un uşor plus de 0,2%-0,3% faţă de trimestrul I. Prognozapentru acest an este de a avea o creştere economică de 1,5%, darînrăutăţirea situaţiei de pe pieţele financiare externe ar putea sămai taie din această cifră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO