Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat că în2009 România a fost foarte aproape de un "sudden stop",echivalentul medical al unui infarct, însă acest lucru a fostevitat deoarece s-a reacţionat la timp.
"Este probabil să intrăm într-o nouă perioadă în care în Româniavor intra masiv capitaluri, cu suişuri şi coborâşuri. Accentuareasituaţiei dificile din Grecia ar putea să tempereze ce spun acum.Cred, însă, că ciclul pe termen mediu este inevitabil o perioadă încare vom avea intrări mai mari de capital. Vom încerca binenţelessă atenuăm volatilitatea cursului de schimb, dar acesta nu este un«must»", a spus Isărescu la un seminar pe teme economice.
El a arătat că nu trebuie date mesaje greşite despre ceea cebanca centrală poate face pentru a influenţa evoluţia cursului.
"Dacă intrările de capital vor fi mari, acumularea de rezerveexecedentare, deja avem rezerve internaţionale excedentare şicrearea de lichiditate prin intervenţii directe este o iluzie,nicio bancă centrală nu poate face acest lucru. Vom încerca sădescurajăm volatilitatea extremă a cursului, prin alte măsurineortodoxe, dar în acelaşi timp spunem că este foarte important săfie asigurată competitivitatea produselor româneşti nu numai prinpreţ, ci şi prin productivitate, costuri scăzute de producţie,promovare corespunzătoare, deschiderea spre noi pieţe de export.Reformele structurale sunt esenţiale în acest sens", a spusIsărescu.
El a arătat că România a fost "inundată" în perioada 2006 - 2008de capitaluri străine, iar mixul de politici macroeconomice nu afost corespunzător.
Isărescu a explicat că discuţia publică trebuie orientată cătremixul de politici macroeconomice, care determină un model decreştere economică sustenabil sau nu.
"Alminteri vom rămâne şi în viitor, ca şi în trecut, în maremăsură la dispoziţia capitalului privat care aţi văzut cecomportament are: te iubeşte câteodată foarte mult şi îţi invadeazăţară cu sume imense faţă de capacitatea de absorbţie a uneieconomii mici şi deschise ca România, pentru ca apoi dinconsiderente care nu ţin totdeauna de economia internă, ci demotivaţii internaţionale, să se retragă brusc şi să creeze alt felde probleme", a continuat Isărescu.
El a arătat că România a răspuns bine în perioada 2000 - 2004 laintrările de capital "modeste", în contextul în care a existat şiun acord cu FMI. Citiţi mai multe declaraţii ale guvernatorului BNR pewww.mediafax.ro
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels