Bănci și Asigurări

Isărescu: Îndatorarea externă a României a fost democratică, 4 milioane de persoane au luat această decizie. Cum comentaţi?

Isărescu: Îndatorarea externă a României a fost democratică, 4 milioane de persoane au luat această decizie

Autor: Liviu Chiru

24.11.2010, 12:02 139

Datoria externă a României, care urcă la aproape 90 de miliadede euro /n prezent plecând de la 0 după Revoluţie, a fost creată înmare parte de sectorul privat, prin decizia a milioane de oameni,spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

La sfârşitul lunii septembrie, sectorul bancar acumula o datorieexternă de aproape 23 de miliarde de euro, în timp ce în sectorulreal privat se acumulau datorii de circa 40 de miliarde deeuro.

"Sunt 3,7 milioane de români care au luat credite de consum. Eclar că decizia de /ndatorare a României pe canalul acesta a fostdemocratică, nu a luat-o X sau Y. Numai / ntre 2007 şi 2009 s-aucumpărat un milion de maşini noi, /n valoare de 17 miliarde deeuro", a spus Isărescu la un seminar organizat de Finmedia /ncolaborare cu BNR.

În total, numărul persoanelor cu credite /n derulare se ridicăla 4,5 milioane, reprezentând jumătate din populaţia activă aRomâniei. "Eu cred că la întrebarea cine a îndatorat Româniatrebuie să avem în vedere acest lucru, care nu este de neglijat.Băncile au fost intermediari, putem să spunem că au ademenitpopulaţia, dacă suntem răi şi îi provocăm (pe bancheri - n. red.)la o discuţie tovărăşească, dar nu s-au împrumutat ele ca săîndatoreze România, s-au împrumutat românii", a spus Isărescu.

În paralel, Isărescu remarcă faptul că cea mai mare parte dinfinanţarea externă care a mers spre sectorul real a fost canalizatăspre zonele de servicii nontradable, adică servicii financiare şicomerciale, şi nu spre sectorul productiv. "Dacă te uiţi cuatenţie, observi că cea mai mare parte a acestei sume de 40 demiliarde de euro este spre sectorul nontradebles, nu neapărat celproductiv. Vreo cinci miliarde de euro reprezintă magazinele de tipsupermarket. Au fost utile sau nu? Deschid discuţia."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO