Bănci și Asigurări

Isărescu intră în acţiune: BNR reia achiziţiile de titluri de stat de pe piaţa interbancară pentru a suplimenta lichiditatea din piaţă şi a reduce tensiunile care au dus la o creştere a dobânzilor, făcând o misiune mai dificilă pentru ministerul Finanţelor să se împrumute. ”Am cumpărat cât a fost nevoie”

Isărescu intră în acţiune: BNR reia achiziţiile de...

Autor: Claudia Medrega

09.03.2022, 15:11 15042

BNR a reluat  astăzi operaţiunile de cumpărare de titluri de stat în lei de pe piaţa secundarăpentru a suplimenta lichiditatea din piaţă şi a reduce tensiunile, după cum spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii centrale.

„Am suplimentat lichiditatea din piaţă. Am vrut să detensionăm un pic piaţa, să reducem tensiunile pentru că este diferenţă mare între Bid şi Ask. Am cumpărat cât a fost nevoie. Să vedem dacă vom mai cumpăra şi în zilele următoare titluri”, a declarat Suciu pentru ZF. El nu a dorit să menţioneze valoarea de tranzacţionare.

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, de pe 24 februarie, piaţa titlurilor de stat de la Bucureşti a devenit în fiecare zi tot mai tensionată, cu o creştere a dobânzilor şi a randamentelor de tranzacţionare. Ministerul Finanţelor s-a împrumutat mai greu şi insuficient pentru că dobânzile cerute de bănci şi investitori au fost din ce în ce mai mari. 

Pe piaţa secundară, randamentul la titlurile de stat pe 10 ani, un indicator de referinţă, a ajuns la 6,75%, dar una dintre probleme este că nu există cumpărători suficienţi. 

În aceste condiţii, BNR, ca o operaţiune de urgenţă, devine el cumpărător de titluri de stat pentru a reduce presiunea. 

BNR a decis în primăvara anului 2020, în aprilie, în premieră, să cumpere titluri de stat în lei de pe piaţa secundară, facilitând finanţarea bugetului.

Practic BNR a realizat astfel de achiziţii pentru consolidarea lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public, în contextul efectelor tensiunilor legate de pandemia de COVID-19.

Astfel de operaţiuni au fost realizate după ce BNR a devenit creditor net în relaţia cu băncile comerciale.

În lunile ianuarie şi februarie 2022, la fel ca în decembrie 2021 şi în lunile noiembrie, octombrie, septembrie, august, iulie, iunie şi mai 2021, BNR nu a mai cumpărat titluri de stat de pe piaţa secundară.

Anterior, în aprilie 2021 volumul achiziţiilor a fost de 134,7 mil. lei, iar în martie era de 112,7 mil. lei.

Banca centrală reluase aceste achiziţii în martie 2021, după şase luni consecutive de pauză.

În 2020, timp ce cinci luni consecutive BNR a cumpărat titluri de stat de pe piaţa secundară de circa 5,3 mld. lei, cumulat, pentru ca ulterior, în septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2020 şi în primele două luni din 2021 banca centrală să nu mai facă astfel de achiziţii, până în primăvara anului 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO