Bănci și Asigurări

Isărescu, la reuniunea organizaţiei care "conduce" lumea

Isărescu, la reuniunea organizaţiei care "conduce" lumea

Autor: Loredana VOICULESCU, Mihai SCHIAU

14.11.2011, 09:59 1700

Comisia Trilaterală, una dintre cele mai puternice şi influente organizaţii mondiale, s-a reunit la acest sfârşit de săptămână la Haga (Olanda), printre participanţi numărându-se şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Pe lângă şeful BNR, care este în prezent membru al Comitetului executiv al Comisiei, România mai este reprezentată în Trilaterală de încă doi români - Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI şi Răsvan Radu, care conduce UniCredit Ţiriac Bank, ultimul devenind membru al organizaţiei în toamna acestui an. Radu este unul dintre cei mai tineri români aflaţi la conducerea unei bănci de top 10.

"Guvernatorul BNR este într-adevăr la Haga, la reuniunea Comisiei Trilaterale. Mario Monti nu participă", a confirmat pentru Gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Grupul european al Comisiei Trilaterale, care cuprinde 170 de personalităţi, îl are ca preşedinte pe Mario Monti de numele căruia se leagă două dintre cele mai importante evenimente din Europa, în ultimele zile. Este vorba, în primul rând, despre demisia premierului italian Silvio Berlusconi, al cărui succesor va fi, cel mai probabil, fostul comisar european Mario Monti.

Comisia Trilaterală este o asociaţie particulară înfiinţată în 1973, la iniţiativa afaceristului american David Rockefeller. Comisia nu şi-a ascuns niciodată intenţiile de propagare a globalizării, dar susţine că o face exclusiv spre binele general. Comisia este formată din industriaşi, şefi de bănci, actuali şi foşti prim-miniştri, membri în diverse guverne ale lumii.

Scopul organizaţiei este, conform site-ului oficial, să asigure comunicarea şi cooperarea între statele reprezentante. Totuşi, unii consideră că membrii asociaţiei reprezintă "un guvern din umbră", care determină deciziile politice luate la nivel global. Astfel, Comisia Trilaterală este considerată "cel mai influent grup de lobby din lume", fiind pusă pe aceeaşi treaptă cu faimosul grup Bilderberg.

În cele trei grupuri - european, nord-american şi asiatic - ale Comisiei Trilaterale, locurile sunt alocate după cote naţionale. În aripa europeană a organizaţiei, Germania are o cotă de 20 de membri, Franţa, Italia şi Marea Britanie au fiecare câte 18, Spania are 12 membri, iar restul ţărilor au între 1 şi 6 membri. România şi Bulgaria s-au alăturat Trilateralei din anul 2004. Citiţi mai multe pe www.gandul.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO