Bănci și Asigurări

Isărescu le permite băncilor să-şi retragă euro: BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an, nivel la care se află din mai 2018, şi scade rata rezervei minime în valută de la 8% la 6%

Isărescu le permite băncilor să-şi retragă euro: BNR...

Autor: Cristina Bellu

07.02.2020, 13:14 445

BNR a decis vineri, în a doua şedinţă de politică monetară din 2020, să menţină dobânda-cheie la 2,5% şi nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an.

De asemenea, banca centrală a păstrat rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an şi a redus rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 6% de la 8% începând cu perioada de aplicare 24 februarie -23 martie 2020.

Instituţia a decis menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8%.

Decizia luată astăzi de BNR este în linie cu aşteptările analiştilor, mulţi dintre aceştia fiind de părere că banca centrală poate menţine dobânda-cheie la 2,5% pe tot parcursul anului 2020 sau până la alegerile parlamentare.

Pe parcursul anului 2019 BNR a menţinut dobânda-cheie la 2,5%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele în lei şi valută ale băncilor la nivelul de 8%, şi a optat pentru întărirea politicii monetare prin controlul strict al lichidităţii organizând mai multe licitaţii de atragere de depozite cu scadenţa la o săptămână de la bănci.

Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară din mai 2018, când a reluat după o pauză de un deceniu înăsprirea politicii monetare, majorând dobânda-cheie de trei ori, de la minimul istoric de 1,75% până 2,5%, pentru a ţine inflaţia sub control. 

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO