Bănci și Asigurări

Isărescu: Nicio ţară din UE nu a redus salariile bugetare cu 25%, precum România, dar n-a avut nici creşteri de 120%

Isărescu: Nicio ţară din UE nu a redus salariile bugetare cu 25%, precum România

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

08.02.2012, 15:44 3680

România a fost singura ţară din UE care a aplicat o reducere a salariilor bugetarilor cu 25%, dar nicio altă ţară din UE nu a înregistrat o creştere cu 120% a cheltuielilor publice cu personalul, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

"Înainte de 2008 am avut o creştere cu 120% a cheltuielilor cu salarii în România. Aud că nicio ţară din Europa n-a redus salariile cu 25%, dar vă întreb dacă există vreo ţară în care salariile au crescut cu 120%?, a arătat Isărescu.

Oficialul băncii centrale a amintit că înainte de criză toţi politiceni argumentau creşterile salariale prin faptul că "bugetarul român, ca să nu fie corupt, trebuie să fie mai bine plătit".

Guvernaltorul BNR a arătat că ţara cu cea mai mare creştere a salariului real din Europa ultimilor 30 de ani a fost Grecia, deşi economia acestei ţări nu permitea o îmbunătăţire atât de consistentăn a nivelului de trai.

Guvernul a redus în vara anului 2010 salariile din sectorul public cu 25%, a crescut TVA de la 19% la 24% şi a tăiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, pentru a reduce deficitul bugetar în conformitate cu acordurile semnate cu FMI şi Comisia Europeană.

De la începutului anului trecut, salariile în sectorul public au fost majorate cu 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO