Bănci și Asigurări

Isărescu: Nu exclud ca în septembrie să avem o inflaţie de sub 4%, daca ne ajută agricultura

 Isărescu: Nu exclud ca în septembrie să avem o inflaţie de sub 4%, daca ne ajută agricultura

Autor: Marius Radu - Mediafax

15.07.2011, 12:04 853

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu,nu exclude ca scăderea preţurilor de consum din iunie să continueşi în următoarele luni, în ipoteza unui an agricol bun, astfelîncât rata anuală a inflaţiei să ajungă la sub 4% înseptembrie.

"Eu nu exclud ca la începutul luioctombrie, când se va publica IPC (pe luna septembrie - n.r.), săavem o inflaţie de sub 4%. (…) Ipoteza unei rate lunare exact ca înluna iunie este probabilă şi în iulie şi în august şi eventual şiîn septembrie. Cam acesta ar fi impactul unui an agricol care seanunţă bun", a spus Isărescu la un seminar pe temainflaţiei.

Preţurile de consum au scăzut cu0,3% în iunie, faţă de mai, pe fondul ieftinirii produseloralimentare, astfel că rata anuală a inflaţiei s-a redus la 7,93%,de la 8,41% în luna anterioară. Potrivit datelor INS, în lunile devară există o tendinţă de decelerare a inflaţiei, sau chiar descădere a preţurilor, în condiţiile în care începe perioada derecoltare.

BNR a revizuit în urcare prognozade inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punctpeste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%.Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitorde la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă deinflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO