Bănci și Asigurări

Isărescu nu lasă leul să pice: Nu agreăm o depreciere a cursului de schimb pentru echilibrarea deficitului de cont curent. Este nevoie de o serie de măsuri monetare, fiscale şi de reformă structurală

Isărescu nu lasă leul să pice: Nu agreăm o depreciere...

Autor: Departamentul Economic

03.10.2019, 16:24 668

Banca Naţională nu agreează o depreciere a cursului de schimb pentru echilibrarea deficitului de cont curent, fiind nevoie de o serie de măsuri monetare, fiscale şi de reformă structurală combinate, a declarat joi guvernatorul BNR Mugur Isărescu. 

Isărescu spune că în privinţa balanţei de cont curent, socotită „preocupantă” de Consiliul de Administraţie al BNR în comunicatul ce a urmat şedinţei de politică monetară, se remarcă o deteriorare la servicii, chiar dacă presiunea importurilor a mai scăzut. „Ne-am propus, într-un an electoral, să fim ambiţioşi dar cu măsură”, a spus Isărescu, care apreciază că ajustări de natură fiscală sunt greu de făcut în această perioadă, iar pentru a echilibra situaţia sunt necesare de măsuri combinate de natură monetară, fiscală şi reforme structurale.

În contextul discuţiei legată de evoluţia monedei naţionale, guvernatorul BNR a remarcat că forintul şi zlotul au înregistrat depecieri mai accentuate în acest an decât leul. Leul s-a depeciat cu 3%, în timp ce moneda ungară a scăzut cu 8% iar cea poloneză cu 4 - 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO