Bănci și Asigurări

Isărescu nu se mai atinge de creditul ipotecar în valută, după ce FMI a zis că nu e bine

Isărescu nu se mai atinge de creditul ipotecar în valută, după ce FMI a zis că nu e bine

Foto: Andeea Alexandru

Autor: Claudia Medrega

27.10.2011, 11:40 1671

Dacă am ucide creditul ipotecar în valută, finanţarea construcţiei de locuinţe ar dispărea, afirmă guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Cum explică o situaţie atât de gravă care scoate în evidenţă dependenţa de băncile străine? "Nicio bancă nu-şi permite să finanţeze construcţia de locuinţe pe 20-30 de ani din depozite pe 6 luni."

El admite astfel un eşec major în proiectul de construcţie a unei pieţe financiare adevărate în România, în condiţiile în care după 20 de ani nu există surse de finanţare pe termen lung în moneda naţională.

Ce spune guvernatorul BNR despre băncile de locuinţe şi bulele imobiliare

În Polonia băncile dau credite ipotecare în zloţi, iar Ungaria vrea să mute toate creditele ipotecare pe moneda naţională.

În septembrie, BNR a lansat un proiect prin care intenţiona să restricţioneze dur şi creditul ipotecar în valută, favorizându-l pe cel în lei, însă acum Isărescu dă înapoi după ce FMI a susţinut într-un raport că nu trebuie restricţionat decât creditul de consum în valută. Restricţionarea generalizată a creditului de retail în valută ar fi lovit dur afacerile băncilor, iar FMI este principalul susţinător al intereselor acestora de la izbucnirea crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO