Bănci și Asigurări

Isărescu:Păstrarea macrostabilităţii nu este un moft,relaxarea fiscală fără aceasta este o păcăleală

Isărescu:Păstrarea macrostabilităţii nu este un...

Autor: Raluca Ghinea

06.10.2015, 12:08 454

"Păstrarea stabilităţii financiare nu este un moft, întrucât economia de piaţă nu poate să funcţioneze eficient, corect şi se prăbuşeşte în ultima instanţă dacă stabilitatea financiară nu este asigurată. (...)Foarte important acum, în noile condiţii, după criza financiară prin care am trecut, este coordonarea politicilor macroeconomice şi a instituţiilor care au rol macroprudenţial pe diferite segmente sociale şi economice", a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării Raportului asupra stabilităţii financiare 2015.

El punctat totdată că stabilitatea preţurilor nu garantează stabil financiară, criza dovedind că instabilitatea financiară poate să distrugă în ambele părţi stabilitatea preţurilor, prin deflaţie sau prin împingerea în extrema unei inflaţii, dacă costurile asanării financiare sunt foarte mari, determinând deficite bugetare şi datorie publică mare.

Isărescu a menţionat că, la nivel european, a fost agreată de curând ideea preşedintelul băncii centrale a Germaniei potrivit căreia stabilitatea financiară nu poate să fie asigurată doar de banca centrală, acesta insistând pe coordonarea politicilor macroeconomice.

Pe de altă parte, guvernatorul spune că în România există încă multe neînţelegeri legate de macrostabilitate, aspect discutat de câteva ori în şedinţele Consiliului de Administraţie al BNR.

"Uneori se promovează idei că este un fel de lux pe care noi, românii, nu putem să ni-l permitem, se pune în contrapondere stabilitatea financiară cu creşterea economică. S-a avansat şi ideea de a opta pentru creştere economică rapidă şi să lăsăm la o parte stabilitatea financiară, că nu este nevoie de ea. Nu este adevărat!", a subliniat şeful băncii centrale.

El a adăugat, în acest context, că şi relaxarea fiscală pusă în contrapondere cu macrostabilitatea reprezintă un non-sens.

"Dacă relaxarea fiscală se face în condiţiile nepăstrării unei macrostabilităţi, este o păcăleală, pentru că dai ceva cuiva, celor care beneficiază de reduceri de impozite şi apoi taxezi întreagă societate prin inflaţie, prin dobânzi mai mari, depreciere de curs şi, poate cel mai grav, prin arierate la plăţile bugetare, care sunt tot o taxă, netransparentă şi greu de cuantificat", a mai spus Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO