Bănci și Asigurări

Isărescu promite că ratele rezervelor minime obligatorii vor continua să scadă “într-un dozaj adecvat şi la momentul oportun”

Isărescu promite că ratele rezervelor minime...

Autor: Andra Oprescu

04.08.2014, 19:23 188

Ratele rezervelor minime obligatorii atât la lei, cât şi la valută, vor continua să scadă pe viitor pentru a se alinia la nivelurile europene, “într-un dozaj adecvat şi la momentul oportun”, a declarat astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

“Procesul de armonizare a ratei rezervelor minime obligatorii cu nivelurile europene va continua treptat, urmând să aibă loc reduceri atât pentru rata rezervelor în lei, cât şi în valută”.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a hotărât astăzi reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,25% pe an de la 3,5% şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Această decizie vine după ce în data de 1 iulie 2014, CA al BNR a decis să reducă rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 16% de la 18%. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei a fost menţinută în iulie la nivelul de 12%.

Isărescu a mai spus că banca centrală „ar putea să mai aibă câmp de reducere” a dobânzii-cheie având în vedere şi noua prognoză de inflaţie a BNR pentru sfârşitul acestui an, redusă de la 3,3% la 2,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO