Bănci și Asigurări

Isărescu: Reducerea pensiilor era o soluţie mult mai bună decât majorarea TVA

Isărescu: Reducerea pensiilor era o soluţie mult mai bună decât majorarea TVA

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

25.05.2011, 13:13 854

Reducerea pensiilor, măsură vizată anul trecut de Guvern, ar fifost o soluţie mult mai bună decât majorarea TVA şi ar fi ajutatRomânia să iasă mai rapid din recesiune, însă nu a avut suficientsprijin politic, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Economia a încercat de două orisă iasă din recesiune, dar toate aceste bâlbe cu TVA-ul... Cred căsoluţia propusă iniţial de Guvern pentru realizarea corecţiei undeerau deficitele cele mai mari, în bugetele de asigurări sociale -şi unde există în continuare - şi nu prin taxarea consumuluiîntregii populaţii prin majorarea TVA şi crearea de inflaţie (...)era mult mai bună din punct de vedere financiar. Nu a fostsustenabilă politic. Nu a fost sprijinită suficient politic, dar neajuta să ieşim mult mai repede din recesiune. Şi era probabil maibenefică şi pentru cei cărora li s-a dat sentimentul că vor suferimai puţin", a spus Isărescu la un seminar pe temeeconomice.

El a arătat că unul dintrelucrurile pe care le-a învăţat atunci când a fost premier, în1999-2000, a fost că "între logica economică şi financiară şi ceapolitică există diferenţe".

Isărescu a spus, de asemena, căuna dintre învăţămintele crizei este că sectorul public trebuie săfacă loc treptat sectorului privat în dezvoltare.

"Acesta este viitorul. Binenţelescă vom păstra mereu un sector public, care trebuie să fie eficientşi aceasta este o chestiune cu care se ocupă în prezent Guvernul.Dar ce am făcut în 2006-2008, să dezvoltăm exagerat sectorulpublic, mai ales pe partea socială, cred că trebuie evitat", acontinuat Isărescu.

El a atras atenţia că în momentulîn care economia va începe să crească din nou rapid nu trebuie săse spună că pot fi făcute cheltuieli mari.

"Dimpotrivă, regula este ca atuncicând economia creşte şi tinde să se supraîncălzească să ajungi lasurplusuri. Ştiu că este un mesaj total neconfortabil pentrupoliticieni. Unde se va întâlni în viitor logica financiară cu ceapolitică… oricum sper că diferenţele vor fi mult mai apropite decâtcele din trecut", a concluzionat guvernatorul BNR.

Preşedintele Traian Băsescu adeclarat, joi, la o conferinţă organizată de "Ziarul Financiar", cămajorarea TVA de la 19% la 24% a fost o eroare politică, susţinutăinclusiv de "marii bărbaţi care s-au duelat la Convenţia PDL", carea întârziat ieşirea din recesiune cu cel puţin şaseluni.

Şeful statului a declarat,răspunzând unei întrebări, că creşterea TVA a fost una din marileerori politice, susţinută de toată coaliţia de la aceavreme.

Băsescu a spus că el a susţinutscăderea pensiilor cu 10%, ca măsură temporară, dar CurteaConstituţională a respins o Ordonanţă emisă în acest sens. El aadăugat că o altă propunere a fost un impozit temporar de 10%, caresă se fi aplicat la toate pensiile, de la cea mai mare la cele depână la 340 de lei.

Preşedintele a menţionat că ceidin coaliţie s-au reunit la Guvern şi au decis creştereaTVA.

Ulterior, premierul Emil Boc aafirmat că Guvernul a intenţionat anul trecut să reducă pensiile şia promovat măsura în Parlament, dar a fost obligat să recurgă lamajorarea TVA după ce Curtea Constituţională (CC) a respins aceastăpropunere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO