Bănci și Asigurări

Isărescu nu riscă: BNR menţine dobânda de politică monetară la 2,50%, nivel păstrat din mai 2018, deşi economia României încetineşte vizibil, iar dezvoltatorii se plâng că vânzările de apartamente s-au redus din cauza creşterii dobânzilor la lei şi a cursului

Isărescu nu riscă: BNR menţine dobânda de politică...

Autor: Roxana Rosu

02.04.2019, 12:38 2940

Banca Naţională a decis astăzi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50%  şi a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit (8%). 

De asemenea, BNR a hotărât în şedinţa Consiliului de administraţie menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50%  pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50%  pe an.

Boardul BNR a reluat procesul de majorare a dobânzii-cheie anul trecut, după o pauză de un deceniu, rata urcând de la 1,75% până la 2%. În februarie 2018 dobânda-cheie a fost majorată din nou, până la 2,25%, iar în luna mai a urmat o nouă creştere, până la 2,5%. La şedinţele de politică monetară din lunile iulie, august şi octombrie, boardul băncii centrale a decis să menţină dobânda-cheie la 2,5%.

În primele două şedinţe de politică monetară din 2019, boardul băncii centrale a decis să menţină dobânda-cheie la 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO