Bănci și Asigurări

Isărescu: Scăderea dobânzii va continua, dar în paşi prudenţi. Este posibil ca leul să se mai aprecieze faţă de franc

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Fotograf: Alexandru Hojda

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Fotograf: Alexandru Hojda

Autor: Claudia Medrega

05.02.2015, 00:07 419

BNR a redus ieri dobânda-cheie la un nou minim istoric de 2,25%, oferind încă un stimulent pentru ieftinirea creditelor în lei. În acelaşi timp, BNR vrea să oprească intrările de bani „fiebinţi“. Relaxarea politicii monetare va continua, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. „Mai există câmp de reducere a dobânzii-cheie.

La nivelurile actuale ale inflaţiei şi prognoza pentru sfârşitul anului nu pot să neg că nu ar fi spaţiu de reducere a dobânzii-cheie“, a declarat ieri Isărescu. În ceea ce priveşte ratele rezervelor minime obligatorii, care staţionează din toamna anului trecut la 10% la lei şi 14% la valută, guvernatorul BNR afirmă că procesul de reducere poate continua în primăvară-vară. Deciziile BNR din ultimii doi ani prin care dobânda-cheie a fost înjumătăţită a avut impact asupra clienţilor băncilor, care se împrumută în lei la dobânzi de 7% pe an, faţă de 11% în 2013.

Pe de altă parte, cei care au depozite la bancă primesc mai puţin de 3%, în timp ce în 2013 dobânda medie depăşea 5% pe an. Dacă creditele în lei au crescut, cele în valută au scăzut, ceea ce a avut ca rezultat menţinerea creditării în teritoriu negativ. Isărescu susţine că reducerea dependenţei de creditarea în valută este un „fenomen pozitiv“ pentru politica monetară şi pentru România. BNR remarcă accelerarea economiei în T4, datele oficiale urmând să apară săptămâna viitoare, pe 13 februarie.

 

Ce spune guvernatorul BNR

+ Mai există câmp de reducere a dobânzii-cheie, dar preferăm paşi prudenţi, nu salturi cu reveniri păguboase.

+ Procesul de reducere a RMO va continua în primăvară-vară.

+ Nu cred că vom ajunge la cifre negative ale inflaţiei.

+ Aprecierea leului ţine de o tendinţă regională deoarece pieţele s-au detensionat după evenimentele din Grecia şi măsurile anunţate de BCE.

+ Suntem pregătiţi pentru orice scenariu cu FMI. Nu ne antepronunţăm. Vorbim luni.

+ Nu am avut credit la Volksbank, ci la UniCredit.

+ Este posibil să se mai aprecieze leul faţă de franc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO