Bănci și Asigurări

Istoria Astra: de la liderul pieţei la faliment în doar câţiva ani. Vedeţi aici ce zicea Ziarul Financiar în 2001 despre privatizarea Astra

Astra Asigurări se află în portofoliul omului de afaceri Dan Adamescu din 2001

Astra Asigurări se află în portofoliul omului de afaceri Dan Adamescu din 2001

Autor: Anelis Baciu

26.08.2015, 15:15 2352

Astra Asigurări a fost fondată în 1990 prin desprinderea din fosta ADAS- Administraţia Asigurărilor de Stat, care deţinea monopolul asigurărilor înainte de Revoluţie

În 2000 Astra rămăsese singura companie de asigurări de stat şi avea câteva zeci de milioane de euro în conturi, dar privatizarea nu a ocolit-o. Procesul de privatizare a fost unul controversat şi a fost obiectul a unor procese de contestare a licitaţiei şi de contestare a contestării licitaţiei.

Ambiguitatea situaţiei a permis devalizarea companie de aproape 20 de milioane de dolari prin intermediul unei reţele în centrul căreia s-a aflat grupul Gelsor, fondat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, şi care cuprindea Banca Română de Scont şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare.

Astra a scos din conturi 8 milioane de dolari pe care i-a transferat la Banca Română de Scont şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare, ca garanţie a unui credit acordat de aceste bănci pentru o afacere cu cuarţ în Transilvania.

Într-un final Astra Asigurări a ajuns pe mâna omului de afaceri Dan Adamescu, care mai controlează Unirea Shopping Center şi publicaţia România Liberă.

Compania a avut o creştere spectaculoasă în primii ani de criză, când a crescut puternic pe asigurări auto obligatorii (RCA) şi de locuinţe, ajungând chiar liderul pieţei. Indicatorii de solvabilitate ai companiei s-au deteriorat însă, iar compania a fost plasată în administrare specială în februarie anul trecut.

Astra a ajuns în situaţia lichidării după ce acţionarii existenţi au eşuat să aducă capital suplimentar şi niciun investitor extern nu a fost dispus să achiziţioneze afacerile companiei.

Un interes real pentru cumpărarea Astra a fost în urmă cu zece ani, când austriecii de la Uniqa au cumpărat 27% din acţiuni. În 2007 Uniqa şi Adamescu au declarat că au semnat un acord prin care austriecii urmau să cumpere acţiuni până la 50% plus un titlu, astfel încât să deţină pachetul majoritar. Tranzacţia a picat însă, iar Uniqa a vândut acţionarilor majoritari şi participaţia de 27%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO