Bănci și Asigurări

Italia a aprobat planul de 20 de miliarde de euro pentru salvarea sistemului bancar. Prima la rând: Monte dei Paschi

Italia a aprobat planul de 20 de miliarde de euro pentru...

Autor: Ştefan Stan

21.12.2016, 15:04 558

Parlamentul italian a aprobat planul guvernamental pentru un potenţial bailout de 20 de miliarde de euro al sistemului bancar, potrivit BBC.

Este foarte posibil ca Trezoreria italiană să trebuiască să salveze al treilea creditor italian, Monte dei Paschi, până la sfârşitul lunii următoare. Salvarea ar urma să fie extinsă ulterior şi al alte bănci fragile din sistem.

Monte dei Paschi a anunţat astăzi că lichiditatea îi ajunge până în luna aprilie, mult sub estimarea iniţială de 11 luni. Până în aprilie banca ar putea consuma 11 miliarde de euro, iar până în mai suma ar putea creşte considerabil la 15 miliarde de euro.  

Monte dei Paschi di Siena, a treia cea mai mare bancă din Italia, trebuie să strângă capital nou în valoare de cinci miliarde de euro până la finalul lunii. Banca este împovărată de credite neperformante şi este considerată una dintre cele mai slabe dintre băncile importante din Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Italiei Paolo Gentiloni, al cărui guvern funcţionează doar de o săptămână, este presat de posibilitatea ca investitorii privaţi să sufere pierderi în urma reglementărilor de bailout ale Uniunii Europene. Acesta a descris mişcarea ca o „măsură de precauţie”. „Credem că este datoria noastră să luăm această măsură pentru a proteja economiile populaţiei. Sper ca toate mişcările politice din parlament să împărtăşească această responsabilitate”, a explicat premierul.

Ministerul Economiei din Italia, Pier Carlo Padoan, a evidenţiat că fondurile vor fi folosite pentru a asigura lichidităţile necesare sistemului bancar şi pentru a ajuta alte bănci aflate în dificultate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO