Companiile IULIUS şi Atterbury Europe au contractat un credit sindicalizat de aproximativ 400 de milioane de euro de la Erste Bank, BCR, BERD şi BRD pentru finanţarea dezvoltării RIVUS Cluj-Napoca, cel mai mare proiect de reconversie urbană din România.
Valoarea investiţiei în proiect este estimată la peste jumătate de miliard de euro, demersul fiind în prezent în etapa obţinerii autorizaţiei de construire.
„Erste Bank şi BCR se concentrează, în special, pe proiecte sustenabile şi responsabile din punct de vedere social, aşa cum este şi proiectului RIVUS, care se preconizează a fi cel mai mare ansamblu verde de revitalizare urbană a unei zone industriale dezafectate din Cluj-Napoca şi care este planificat să atingă cele mai înalte criterii de sustenabilitate”, spune Marko Brekič, Senior Client Executive la Erste Group Bank AG, Viena.
Creditul reprezintă o finanţare sindicalizată verde, asigurată prin atingerea şi respectarea standardelor de sustenabilitate LEED Platinum şi EDGE Advanced, care acoperă întregul ciclu de dezvoltare – operare - refinanţare. Finanţarea vizează în principal componenta de retail a proiectului, inclusiv zonele culturale şi spaţiile verzi, reprezentând o suprafaţă totală închiriabilă de 132.500 metri pătraţi.
„Pentru IULIUS, acest credit reprezintă o continuare a premierelor în materie de finanţări: de la primul credit verde acordat unei companii româneşti, în 2021, la cel mai mare credit de refinanţare în real estate în România, în 2022, şi, acum, cel mai mare credit de dezvoltare din industrie. (...). Mixul de bănci locale/regionale/globale ne asigură stabilitatea financiară de care avem nevoie pentru a ne concentra pe ce ştim să facem cel mai bine: proiecte verzi, mixed-use de anvergură, cu valori investiţionale semnificative (de obicei peste jumătate de miliard de euro), în locaţii centrale, care contribuie la dezvoltarea economică în comunităţile locale şi regionale”, adaugă Marius Perşenea, Chief Operating Officer IULIUS.
Proiectul RIVUS Cluj-Napoca transformă cele 14 hectare ale fostei platforme industriale Carbochim, utilizate anterior doar în proporţie de 30%. Activitatea de producţie a fost păstrată prin relocarea şi modernizarea fabricii, cu o investiţie de peste 7 milioane de euro din partea IULIUS.
Proiectul este în etapa de obţinere a autorizaţiei de construire, după ce în vara anului trecut a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal de către Consiliul Local al oraşului.
RIVUS Cluj-Napoca va include cea mai mare suprafaţă de retail din România – 142.000 metri pătraţi suprafaţa totală de retail a proiectului integrând atât mall-ul, cât şi facilităţile de retail complementare, peste 400 de magazine, inclusiv premiere regionale şi naţionale, peste 30 de restaurante-concept şi cafenele un parc şi spaţii verzi amenajate de peste 52.000 mp, două clădiri industriale reconvertite în spaţii culturale, de office şi servicii, un centru de live arts, concepte de entertainment şi open air cinema, precum şi spaţii de birouri premium şi green – 15.000 mp GLA.