Bănci și Asigurări

Josh Silver, director în cadrul Deutsche Bank Londra: România este o piaţă interesantă pentru tranzacţii cu credite neperformante

Autor: Alexandru Matei

24.06.2014, 15:54 234

Cele mai importante declaraţii făcute de Josh Silver, director în cadrul Deutsche Bank Londra, la ZF Bankers Summit '14:

Ne uităm de doi ani la piaţa din România, este o piaţă interesantă pentru noi. Este o oportunitate pentru noi şi pentru alţi investitori. Din perspectiva mea este nevoie de capital nou în sistemul bancar local. Dacă ne uităm la volumul creditelor neperformante este evident ca nu există resurse pentru acestea.

Pe piaţă există un portofoliu de circa un miliard de euro credite neperformante scos la vanzare.

Tranzacţii potenţiale cu credite neperformante de 3 miliarde de euro în următorul an. Cred că România este o piaţă interesantă pentru tranzacţii cu credite neperformante

Vânzarea de credite neperformante ajută băncile: le oferă capital nou şi le permite să se ocupe de operaţiunile de bază.

Nu cred că ideea de a crea un fond mutual privat în cazul creditelor proaste ar putea funcţiona. Am văzut intervenţii de succes ale statului în cazul creditelor neperformante în alte state, de exemplu Turcia, de aceea consider că intervenţia statului român ar fi de bun augur.

 

Cele mai importante declaraţii făcute de Mihai Ionescu, head of representative office Romania în cadrul Deutsche Bank:

Nu cred că exită un răspuns bun la întrebarea dacă sunt prea multe bănci în Romania. Întrebarea este dacă sistemul este eficient sau nu pe termen lung. Ceea ce România nu face este că nu accesează fonduri din piaţa globală. Din România sunt accesate prea puţin pieţele globale (acţiuni, obligaţiuni sau pieţe internaţionale de credit.)

Este destul de dificil să vedem alţi investitori strategici dornici (alte grupuri bancare internaţionale majore) să investească pe piaţa locală, dar acest lucru este specific regiunii Europei Centrale şi de Est, nu României.

Procentul actual de credite neperformante vine pe un fond istoric şi nu înseamnă că unu din cinci credite noi este neperformant, ci este o problemă de imagine asupra sistemului, care de fapt este foarte bine condus şi banca centrală are o politică de reglementare foarte strictă.

Cel puţin pe retail, dobânda ridicată reflectă costul cu neperformantele, costul cu finanţarea. Este vorba de riscul de a face afaceri în România. Când nu mai ai suficient capital local, trebuie să accesezi pieţele globale. Dacă imaginea ţării se îmbunătăţeşte pot fi accesate şi pieţele globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO