Bănci și Asigurări

JP Morgan: BNR poate prelua băncile elene dacă este cazul. Nu va fi nevoie, spune şeful Supravegherii

JP Morgan Chase: Autorităţile au resursele necesare pentru a prelua subsidiarele băncilor elene şi să le revândă ulterior altor bănci străine

JP Morgan: BNR poate prelua băncile elene dacă este cazul. Nu va fi nevoie, spune şeful Supravegherii

Autor: Liviu Chiru

24.06.2011, 00:06 1833

Sistemul bancar ar rămâne pe picioare chiar şi în cel mai negruscenariu, în care băncile elene ar fi atât de lovite de crizafinanciară încât ar fi forţate să renunţe la sub­sidiarele dinstrăinătate, consideră ana­liştii de la Londra ai gigantuluiamerican JP Morgan Chase, care concluzionează astfel că leul a fostpenalizat prea dur de pieţe.

"Chiar dacă sănătatea băncilor-mamă din Grecia sedeteriorează până la punctul în care sunt nevoite să se retragă dinRomânia, sistemul bancar românesc va putea să facă faţă situaţiei.În primul rând, deşi băncile elene au o cotă de piaţă importantă,cei mai mari jucători sunt (controlaţi -n .red.) de austriecii dela Erste şi franceii de la SocGen. În al doilea rând, autorităţileau resursele necesare pentru a prelua subsidiarele băncilor eleneşi să le revândă ulterior altor bănci străine", consideră analiştiiJP Morgan.

Ei citează datele Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI),care arată că expunerea băn­cilor elene pe piaţa locală reprezintă13% din Produsul Intern Brut (PIB), una dintre cele mai înalteponderi dintre ţările din regiune, după Bulgaria, cu 32% din PIB şiSerbia, cu 19% din PIB. Londonezii admit că expunerea consemnată deBRI include toate activele subsidiarelor locale, deşi o bună partesunt finanţate local.

Nicolae Cinteză, BNR: Statutul Băncii Naţionale interzice deţinerea de participaţii în cadrul societăţilor comerciale. Nu se va ajunge niciodată la aşa ceva, pentru că băncile elene nu au probleme în momentul de faţă."StatutulBăncii Naţionale interzice de­ţinerea de participaţii în cadrulaltor societăţilor comerciale, cu excepţia Monetăriei Statului şiImprimeriei Naţionale. Raportul dă o soluţie, dar nu se va ajungeniciodată la aşa ceva, pentru că băncile (cu acţionariat elen - n.red.) nu au probleme în momentul de faţă. Doar simplul fapt că puiproblema este o exagerare", spune Nicolae Cinteză, directorulDirecţiei Supraveghere din BNR. Oficialii băncii centrale ausubliniat în mai multe rânduri în ultima vreme că subsidiarelegrecilor au un nivel de adecvare a fondurilor proprii de 15%, pestemedia sistemului şi cu mult peste pragul impus de 10%.

"Suma plasată de băncile-mamă din Grecia în România reprezintăîn jur de 22% din totalul pasivelor externe ale sistemului bancar.Mai mult de jumătate este atrasă de o singură bancă, care săptămânatrecută a mai adus 100 de milioane de euro în ţară", spune Cinteză.Liniile de finanţare de la băncile elene s-ar ridica la puţin peste5 mld. euro (circa 4% din PIB).

"Rezervele valutare ale BNR, de circa 30% din PIB, ar trebui săpoată acoperi orice potenţială retragere de fonduri din ţară",concluzionează analiştii JP Morgan. În condiţiile în care BNR nu sepoate implica direct în eventuala preluare a unei subsidiare,operaţiunea ar putea fi realizată de stat.

"Cel puţin urmărind piaţa internaţională în privinţa evoluţieidin Grecia, ne apropiem totuşi de un deznodământ rezonabil, pentrucă nu poate fi fericit. Nu cred că se pune problema preluării lorde către stat în acest moment. Oricum, statul român ar trebui săvină cu nişte bani. Nu suntem, ca ţară, în situaţia să cumpărămbănci", spune Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, singura bancămare rămasă în portofoliul statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels