Bănci și Asigurări

Kiril Boshov, CEO al Euroins Insurance Group: Euroins România va primi încă 100 mil. lei la capital şi strategia merge pe direcţia non-RCA. România este cea mai veche şi mare piaţă pentru grupul bulgar. Euroins România are o pondere de aproape 50% în portofoliul grupului Euroins Insurance Group

INTERVIU. Este Euroins gata să se desprindă de umbra lăsată de City Insurance?

Kiril Boshov, CEO Euroins Insurance Group (EIG) :
Cred că a fost o situaţie unică în ultimele 12 luni, de la redistribuirea celor 40% din cota de piaţă pe zona asigurărilor RCA la jucătorii rămaşi (după falimentul City Insurance-n.red.) şi adaptarea portofoliilor la preţurile stabilite în funcţie de apetitul riscurilor. De aceea, mă aştept la o creştere mai lineară a pieţei RCA, iar o creştere sau scădere a preţului poliţelor RCA va depinde de rata daunei, frecvenţei şi a preţului mediu plătit daunelor materiale care afectează preţul final.

Kiril Boshov, CEO Euroins Insurance Group (EIG) : Cred că a fost o situaţie unică în ultimele 12 luni, de la redistribuirea celor 40% din cota de piaţă pe zona asigurărilor RCA la jucătorii rămaşi (după falimentul City Insurance-n.red.) şi adaptarea portofoliilor la preţurile stabilite în funcţie de apetitul riscurilor. De aceea, mă aştept la o creştere mai lineară a pieţei RCA, iar o creştere sau scădere a preţului poliţelor RCA va depinde de rata daunei, frecvenţei şi a preţului mediu plătit daunelor materiale care afectează preţul final.

Autor: Mircea Nica

09.12.2022, 18:40 423

♦ La finalul lunii noiembrie 2022, compania a ajuns la 2,4 mld. lei subscrieri, însemnând o creştere de 30% faţă de primele subscrise în primele 11 luni din 2021 ♦ Estimarea pentru finalul anului este de 2,6-2,7 mld. lei subscrieri ♦ În prezent, solvabilitatea Euroins este la 140%, iar targetul pentru 2023 este de 160% ♦ Bugetul alocat pentru digitalizare şi recrutare la Euroins România este în jurul a 4 mil. euro pentru anul viitor.

Euroins România, liderul pieţei RCA şi al segmentului asigurărilor generale, merge înainte cu încă o majorare de capital de 100 mil. lei plani­ficată pentru dezvoltare companiei, iar stra­te­gia este în continuare orientată către zona non-RCA şi ca dovadă numărul poliţelor RCA vândute a scăzut cu 12%, în timp ce alţi jucători RCA au absorbit cota de piaţă de peste 40% lăsată în urmă după falimentul City Insurance, a spus într-un inter­viu pentru ZF Kiril Boshov, CEO al Euroins Insurance Group (EIG), grupul bul­gar din care face parte Euroins România. „Vom continua cu capitalizarea companiei pentru a sprijini creşterea viitoare a companiei. Nu facem capitalizarea pentru că are nevoie de capital astăzi. Trebuie să ne gândim pe termen lung. De aceea, acum vom capitaliza cu circa 100 mil. lei prin Euroins Insurance Group, cu capital venind atât de la Eurohold, cât şi de la BERD. Momentan, la nivelul EIG, facem a doua rundă de capitalizare cu BERD, aceasta făcând parte din înţelegerea pe termen lung semnat cu BERD în urmă cu mai bine de un an. De la finalul lunii septembrie 2022, nivelul solvabilităţii Euroins România este peste 140%, cel mai ridicat nivel din ultimii ani, ca urmare a îmbunătăţirii rezultatelor. În industria de asigurări trebuie să te gândeşti mereu pentru viitor. În acest business faci ceva azi, dar rezultatele le vezi în următorii ani“, a explicat Kiril Boshov.

El a mai adăugat că la nivelul grupului, obiectivul este ca toate companiile care fac parte din EIG să fie la un nivel al solvabilităţii de 160%. În ceea ce priveşte România, Kiril Boshov susţine că la sfârşitul anului 2023 Euroins România ar trebui să ajungă la acest nivel al solvabilităţii.

Compania deţinută de grupul bulgar a fost cumpărată în anul 2006, iar România a însemnat pentru EIG prima investiţie internaţională, Euroins România fiind cea mai veche companie de asigurări din grup, cu excepţia investiţiei din Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO