Presiunea băncilor-mamă pentru curăţarea bilanţurilor şi creşterea cerinţelor de provizionare din partea băncii centrale vor încuraja instituţiile de credit de pe piaţa locală să intensifice vânzările de portofolii de împrumuturi neperformante şi să elibereze resurse pentru creditare, consideră compania de consultanţă şi audit KPMG.
BCR, BRD-SocGen, Alpha Bank, Banca Transilvania şi UniCredit Bank aveau la jumătatea anului trecut portofolii cumulate de credite neperformante (NPL-non-performing loans) de 4,5 mld. euro, potrivit studiului KPMG International „European Debt Sales 2016“.
BCR, cea mai mare bancă locală, avea la finele primului semestru din 2015 un volum de NPL-uri de 2 mld. euro, conform studiului. Însă, până la finele anului a scăpat de o parte din creditele rele. BCR a vândut în decembrie 2015 un pachet de credite neperformante corporate de 1,2 mld. euro la un preţ de sub 10% către un consorţiu format din Deutsche Bank, IFC şi APS. Acesta a fost cel mai mare pachet de NPL vândut până acum în România. În urma acestei operaţiuni, ponderea împrumuturilor neperformante a scăzut la BCR la 20,2% comparativ cu 25,7% în decembrie 2014. Cea mai mare bancă locală nu a finalizat curăţarea bilanţului şi negociază vânzarea unui alt portofoliu de credite neperformante. Iniţial, BCR a scos la vânzare un pachet de neperformante de 2,7 mld. euro, însă a renunţat la vânzarea integrală deoarece preţul primit a fost sub aşteptări, astfel că a decis spargerea în bucăţi a portofoliului.