Bănci și Asigurări

KPMG: Volumul creditelor neperformante vândute se poate tripla în 2015, până la 7-8 miliarde de euro

KPMG: Volumul creditelor neperformante vândute se poate...

Autor: Claudia Medrega

29.04.2015, 00:06 533

Volumul portofoliilor de creditele neperformante din România tranzacţionate este estimat să crească de la 2-3 mld. euro în 2014 la 7-8 mld. euro în acest an şi există suficient interes din partea investitorilor în astfel de active, consideră Nick Colman, director în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG UK.

„Anul trecut au fost tranzacţii încheiate - cuantumul creditelor neperformante (NPL), şi nu câţi bani s-au pus în ele - de 2-3 mld. euro. Estimarea mea pentru anul acesta este de 7-8 mld. euro“, a spus Colman la conferinţa internaţională cu tema „Eastern Euro­pe: Turnaround's Emer­ging Financial Frontier- organizată la Banca Naţională.

BNR a solicitat băncilor să-şi cureţe mai repede bilan­ţurile de credite neperformante pentru a putea relua creditarea şi mai multe pachete de NPL-uri de valoare mare au fost vândute. În a doua parte a anului trecut BCR a scos la vânzare în două tranşe NPL-uri de peste 750 mil. euro, cumpărate de Deutsche Bank împreună cu APS din Cehia. Deutsche Bank şi APS au mai făcut parte din con­sor­ţiul care a cum­părat pachetul de NPL-uri de aproape 500 mil. euro scos la vânzare de Volksbank la mijlocul anului trecut. Preţul de vânzare a NPL-urilor a fost în cazul BCR de 6-10% din valoarea nominală, iar în cazul Volksbank a fost 18%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO