Bănci și Asigurări

La Ardaf, politele RCA au ridicat afacerile cu 76%

04.08.2005, 19:18 23

Compania de asigurari Ardaf a raportat pentru primele sase luni prime brute subscrise in valoare de peste 42 de milioane de euro (154,1 milioane de lei), cu 76% mai mari in euro fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile unui sezon bun pe partea de asigurari RCA.

"Evolutia pozitiva se datoreaza cresterii volumului de prime subscrise pe majoritatea claselor de asigurari practicate de Ardaf. Un aport important l-a avut asigurarea RCA, in cazul careia cresterea s-a datorat pe de o parte maririi numarului de clienti, iar pe de alta parte majorarii tarifelor in anul 2005 fata de anul 2004", a declarat Octavian Manastireanu, presedintele Ardaf.

Ponderea politelor RCA subscrise la Ardaf in afacerile companiei s-a majorat considerabil fata de primul semestrtu al anului trecut, cu mai mult de zece puncte procentuale, la un nivel de 59,48%. Ponderile asigurarilor Casco Auto si Carte Verde s-au redus insa cu circa 3,5 puncte procentuale, la 16,87% (Casco auto), respectiv 6,76% (Carte Verde).

Ardaf s-a clasat anul trecut pe locul 5 in topul asigurarilor generale, ocupand a saptea pozitie in clasamentul general, cu un volum al primelor brute subscrise de 44,63 de milioane de euro si o cota de piata de 5,25%. La asigurari generale Ardaf a avut, in 2004, circa 6,5% din piata. Compania incheie si asigurari de viata, insa ponderea acestora in portofoliul companiei este de doar 3,4% in timp ce cota de piata nu depaseste 1%. Ardaf se afla in schimb printre primele patru companii la asigurarile RCA.

Ardaf a obtinut, in primul semestru, un profit net de 78.200 de euro (286.600 de lei).

"Ca si in alti ani cele mai profitabile linii de business sunt reprezentate de clasele de asigurari cu grad scazut de risc. Din randul acestora un aport semnificativ la realizarea unui rezultat pozitiv l-au avut asigurarile de accidente, asigurarile cargo, asigurarile de cladiri si continut si asigurarile lucrarilor de constructii montaj. De asemenea, s-a inregistrat un rezultat profitabil si in ceea ce priveste asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA)", a spus Manastireanu.

Ardaf este listata la Categoria Baza a bursei electronice RASDAQ, avand ca actionar majoritar grupul Tender, cu o participatie de 70,2%. Clairmont Holdings, un fond de investitii inregistrat in Cipru, mai detine 12,6% din capitalul social.

La ultimul pret de tranzactionare, de 0,23 lei/actiune, capitalizare bursiera a companiei se ridica la 16,66 milioane de euro. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO