Bănci și Asigurări

La ce companii se uită bancherii: industria şi agricultura, pe lista albă

Autor: Liviu Chiru

14.06.2011, 23:47 524

Companiile din energie au rămas preferatele bancherilor, dar pelista albă au intrat în această primăvară şi firmele din industriesau agricultură, percepţia faţă de riscul de credit ameliorându-sefaţă de sfârşitul anului trecut, arată un raport realizat deBNR.

"Conform băncilor, în trimestrul întâi riscul de credit ascăzut cu precădere pentru companiile care activează în sectorulenergetic şi pentru prima dată în cazul celor din industrie,agricultură şi piscicultură", potrivit unui raport al BNR realizatpe baza unui sondaj derulat în mai, la care au răspuns primele zecebănci în funcţie de activitatea de creditare.

În schimb, rămân pe lista nea­gră construcţiile şi imobiliare."Sectoarele imobiliare şi construcţii se men­ţin şi în acesttrimestru în categoria domeniilor de activitate cu cel mai marerisc de credit", notează BNR. Totuşi, riscul perceput de bancheris-a atenuat faţă de trimestrele anterioare pe toate sectoarele deactivitate.

Totodată, bancherii aşteaptă şi o revenire timidă a cererii decredite pentru investiţii, după ce finanţările pe termen scurt - îngeneral credite de trezorerie sau pentru capital de lucru - seredresaseră încă de anul trecut.

"La nivel agregat, cererea de credite a companiilor nefinanciareşi-a continuat în trimestrul întâi traiectoria pozitivă începută întrimestrul precedent. Companiile mari înregistrează o cerere încreştere şi pentru resursele pe termen lung, spre deosebire de IMM(întreprinderi mici şi mijlocii - n. red.)", potrivit raportuluiBNR.

În paralel, percepţia bancherilor asupra companiilor mari s-aîmbunătăţit, în timp ce IMM-urile sunt percepute ca având un riscridicat.

Companiile au reuşit să îşi majoreze soldul împrumuturiloratrase de la bănci în ultimul an, atât în lei, cât şi în valută, întimp ce populaţia şi-a redus datoriile.

Creditul în lei pentru companii a urcat în aprilie cu 2,5%, pânăla 43 miliarde de lei (10,5 mld. euro), potrivit celor mai recentedate ale BNR. Comparativ cu aprilie anul trecut soldul este cu 6,6%mai mare. Creditul în valută a avut o oscilaţie minoră, rămânând laechivalentul a 15,6 miliarde de euro. Companiile au astfel datoriila bănci de aproape 107 miliarde de lei (26 mld. euro), în timp cedepozitele lor valorează 66,5 mld. lei (16 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO