Bănci și Asigurări

La ce să ne aşteptăm de la BCR în acest an

Sergiu Manea, 43 de ani, a preluat în toamna anului 2015 conducerea executivă a BCR după ce în ultimii trei ani a fost vicepreşedinte pe corporate şi pieţe financiare

Sergiu Manea, 43 de ani, a preluat în toamna anului 2015 conducerea executivă a BCR după ce în ultimii trei ani a fost vicepreşedinte pe corporate şi pieţe financiare

Autor: Claudia Medrega

05.01.2016, 13:00 3758
Sergiu Manea, noul CEO trebuie să readucă creşterea business-ului.
 
Sergiu Manea, 43 de ani, care a preluat în toamna anului trecut condu­ce­rea celei mai mari bănci locale, tre­buie să aducă creşterea de business pen­tru BCR, pierdută în anii de criză, să scape de creditele neperformante ră­ma­se şi să continue să câştige teren pe retail.
 
El este primul român pe care aus­tri­ecii au pariat să ducă banca îna­in­te. BCR a rămas lider al pieţei în anii de criză, însă cota sa de piaţă a alunecat spre 16% după zvâcnirile din 2010 şi 2011, banca înregistrând cel mai mare de­clin din top 10. În 2008, BCR avea peste 20% din pia­ţă. Chiar dacă are cele mai mari ac­ti­ve din sistem, de circa 60 mld. lei, să­nă­ta­tea acestora a constituit o pro­ble­mă având în vedere ponderea mare a îm­pru­muturilor neperformante. BCR ajun­sese în anii de criză să provoace du­reri de cap la Viena, dar şi la BNR din cau­za struc­turii mari de costuri şi a cre­di­telor ne­per­for­mante acumulate în cri­ză, care ajun­se­seră la o treime din tota­lul împru­mu­tu­rilor acordate de bancă.
 
În ultimii doi ani, BCR a încercat să facă curăţenie în bilanţ şi a vândut pa­chete de credite neperformante de circa 2 mld. euro, însă mai are îm­pru­muturi rele de care trebuie să scape.
 
La finalul anului trecut, BCR a vândut un portofoliu de credite corpo­rate neperformante cu o valoare nomi­na­lă de 1,2 mld. euro, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie cu NPL-uri. În 2015, BCR a ajuns în topul celor mai profitabile bănci de pe piaţa locală, după pierderile record din 2014.
 
Reve­nirea pe profit a fost influ­enţată de redu­cerea cheltuielilor cu pro­vizioanele, în timp ce veniturile ope­ra­ţionale, respectiv câştigurile din dobânzi au fost în scădere.
 
După nouă luni din 2015, BCR raporta un profit net de 904 mil. lei (204 mil. euro), faţă de o pierdere de 2,4 mld. lei în aceeaşi perioadă din 2014.
 
Veniturile nete din dobânzi au scăzut pe fondul curăţării accelerate a portofoliului de credite cu probleme şi al unui mediu dominat de rate mai mici ale dobânzii. BCR, cel mai mare cre­ditor al economiei, este aşteptată să-şi joace în acest an rolul pe piaţa finan­ţărilor. Rămâne de văzut dacă cea mai mare bancă din sistem va trece la tu­ra­rea motorelor.
 
Sergiu Manea îi succedă lui Tomas Spurny, care a fost timp de trei ani şi jumă­tate CEO al BCR, fiind adus per­so­nal de Andreas Treichl, preşedintele Erste - acţionarul majoritar al BCR, să re­structureze cea mai mare bancă loca­lă.  Într-un deceniu, Andreas Treichl, şeful Erste Bank, a schimbat cinci preşedinţi executivi. Acum austriecii trebuie să aducă la BCR şi un nou vicepreşedinte pe corporate şi pieţe financiare, pe poziţia rămasă vacantă după promova­rea lui Manea ca preşedinte executiv.
 
 
Cinci teme mari
 
încercarea de a readuce creşterea pe zona de corporate
 
un nou vicepreşedinte pe corporate
 
vânzarea unui nou pachet mare de credite neperformante
 
continuarea creşterii accelerate pe zona de retail
 
menţinerea băncii pe profit
 
decizia privind mutarea într-un sediu nou sau nu
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO