Bănci și Asigurări

La creditele de consum, leul a batut valuta in aprilie

06.06.2005, 17:48 13

Soldul creditelor de consum contractate in lei a inregistrat in aprilie o crestere cu 5%, påna la 59.747 mld. lei (1,6 miliarde de euro), indica datele Bancii Nationale.

In termeni absoluti, expansiunea lunara a fost de aproape 2.900 de miliarde de lei (80 de milioane de euro), cea mai mare din ultimul an. Aceasta a reprezentat principalul motor de crestere al creditului de consum in aprilie.

Soldul creditelor acordate in valuta a crescut cu aproape 8% (in lei), insa ritmul mai mare de crestere este determinat si de baza de comparatie redusa. Expansiunea, in termeni absoluti, a fost de aproape 2.400 de miliarde de lei (66 milioane de euro).

Creditul de consum a continuat astfel sa creasca intru-un ritm sustinut ajungånd la un sold total de 92.533 de miliarde de lei (2,5 miliarde de euro). Comparativ cu luna precedenta, cresterea a fost de sase procente.

Fata de luna aprilie a anului trecut, soldul creditului de consum marcheaza o crestere de peste 67% (in lei), insa ritmul este determinat si de baza de comparatie destul de redusa.

Preferinta celor care contracteaza credite de consum pentru finantarea in lei a devenit mai evidenta in martie si aprilie. Aceasta dupa ce bancile au lansat o serie de produse de creditare cu dobånzi atractive la lei, de 12,5% - 13,5% pe an.

In aceste conditii, creditele in lei devin o alternativa la cele in valuta, care au dobånzi apropiate, insa poarta si un risc legat de cursul de schimb. Bancherii recomanda intotdeauna contractarea de imprumuturi in valuta in care debitorul isi realizeaza veniturile, ceea ce il scuteste de expunerea la riscuri valutare.

Soldul creditelor in lei inregistra, la sfårsitul lui aprilie, o crestere anuala de aproape 22%, in timp ce imprumuturile in valuta au crescut cu 433%. Chiar si in termeni absoluti, imprumuturile in moneda straina au crescut in perioada aprilie 2004 - aprilie curent de 2,5 ori mai repede decåt cele in lei, soldul creditelor in valuta inregistrånd o expansiune cu 26.640 mld. lei (736 mil. euro).

Orientarea spre valuta a celor care au contractat imprumuturi a fost alimentata de diferentialul mare dintre dobånzile percepute la creditele in lei si cele la creditele in valuta, care s-a mentinut påna la inceputul acestui an. De altfel, multe banci mai au inca in portofoliu credite de consum in lei cu dobånzi de peste 20%. La acest diferential s-a adaugat si aprecierea nominala a leului fata de principalele valute, care a usurat ram-bursarea ratelor.

Bancherii spun insa ca segmentul creditelor de consum este singurul pe care finantarea in moneda nationala a inregistrat o dinamica mai buna, in timp ce pe celelalte segmente soldul imprumuturilor in valuta fiind superior celor in lei.

Pe piata creditelor ipotecare, valuta a batut clar leul. Soldul creditelor ipotecare si imobiliare a ajuns la 37.643 de miliarde de lei la sfårsitul lui aprilie (un miliard de euro), in crestere cu aproape 4% fata de luna precedenta. Imprumuturile contractate in valuta reprezinta mai bine de 91% din soldul total. Soldul creditelor in lei a inregistrat aproape constant scaderi. In aprilie tendinta a fost intrerupta, creditele in lei marcånd o crestere usoara, in conditiile in care au aparut pe piata imprumuturi ipotecare cu dobånzi de sub 12% pe an, la lei. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO