Bănci și Asigurări

La fel cum face Rezerva Federală americană, FMI vrea să furnizeze dolari unui număr mai mare de economii

La fel cum face Rezerva Federală americană, FMI vrea...

Autor: Catalina Apostoiu

08.04.2020, 18:15 281

Fondul Monetar Internaţional ar putea lansa un program nou menit să ajute la reducerea deficitului de dolari la nivel mondial, venind astfel cu un backup pentru campania băncii centrale americane de menţinere a fluxului de dolari la nivelul economiei mondiale, scrie Bloomberg.

Şefa Fondului Kristalina Georgieva se pregăteşte să ofere credite în dolari pe termen scurt ţărilor care nu deţin suficiente titluri de trezorerie americane pentru a participa la un program Fed ce dă posibilitatea băncilor centrale străine să schimbe temporar titluri americane de datorie cu dolari.

Iniţiativa este susţinută de Trezoreria americană şi ar putea fi lansată în decurs de câteva săptămâni, potrivit unor surse familiare cu situaţia. SUA sunt cel mai mare acţionar al Fon­dului. Peste 90 de ţări au cerut asistenţa Fondului pentru a-şi proteja economiile de coronavirus şi recesiunea mon­di­a­l­ă.

„Ne lipseşte un instrument de furnizare de lichiditate pe termen scurt către ţările cu fundamente solide, dar care duc lipsă de lichidităţi pe termen scurt“, a declarat Georgieva.

Coronavirusul a declanşat o goană mondială după dolari, rănind adânc o economie mondială dependentă masiv de moneda americană. Ţările emergente care tind să depindă de susţinerea FMI sunt îndeosebi vulnerabile la lipsa de dolari.

Georgieva a evidenţiat în repetate rânduri dispo­ni­bilitatea Fondului de a recurge la capacitatea sa de creditare de 1.000 mld. dolari în lupta împotriva virusului.

Banca centrală americană a reluat sau introdus o serie de programe menite să menţină oferta de dolari la nivel internaţional.

Unii analişti şi foşti oficiali ai fondului şi-au exprimat anterior temerile privitoare la lansarea de către FMI a unui program tradiţional de swap şi la posibilitatea de a pune în pericol activele FMI.

Criticii spun că dacă Fondul oferă o linie nesecurizată de credit fără condiţii, acesta riscă posibilitatea ca ţările să nu poată rambursa fondurile împrumutate. În decembrie 2017, membri ai boardului executive al Fondului au arătat că o astfel de facilitate s-ar „depărta semnificativ de actualele principii şi politici ale fondului“.

Fondul analizează şi alte modalităţi de a-şi creşte capacitatea de susţinere. Acesta a cerut deja liderilor G20 să susţină crearea unei cantităţi semnificative de SDR-uri, după cum s-a procedat în timpul crizei financiare din 2009.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO