Bănci și Asigurări

La minimul deceniului. Depozitele bancare ale străinilor în România au coborât în mai la 3,2 mld. €

La minimul deceniului. Depozitele bancare ale străinilor...

Autor: Claudia Medrega

20.07.2017, 00:07 666

Depozitele pe termen lung constituite de străini la băncile locale, care reprezintă în mare parte linii de finanţare primite de la acţionari, au continuat să scadă în primele cinci luni din acest an, iar în a doua parte a anului tendinţa de ajustare a finanţărilor alocate de băncile străine pe piaţa locală ar putea să continue.

Dacă în ianuarie soldul depozitelor străinilor a fost de 3,55 mld. euro, în februarie a coborât până la 3,3 mld. euro, în martie a ajuns la 3,4 mld. euro, în aprilie a revenit la 3,3 mld. euro, pentru ca în luna mai să scadă la 3,24 mld. euro, la minimul ultimului deceniu.

Faţă de maximul atins în vara anului 2011, din depo­zi­tele străinilor pe termen lung s-au „evaporat“ 5,4 mld. euro.

În luna mai 2017 Consiliul de administraţie al BNR a decis să diminueze rata rezervelor minime obligatorii (RMO) la valută de la 10% la 8%, dând băncilor înapoi aproximativ jumătate de miliard de euro. Ajustarea vine în contextul scăderii ponderii creditului în valută spre 40% din total, al consolidării rezervelor valutare „peste nivelul adecvat“ şi al îmbunătăţirii structurii acestora. Anul trecut, RMO la valută au fost diminuate de două ori, de la 14% la 12% în ianuarie şi ulterior, în toamnă, până la 10%.

Prin reducerea RMO la valută BNR le-a furnizat băncilor fonduri cu care să plătească din datorii, să ramburseze o parte din resurse la băncile-mamă şi suficientă lichiditate pentru a putea să dea credite în valută fără să mai depindă de finanţările de la acţionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO