• Leu / EUR4.7315
  • Leu / GBP5.2727
  • Leu / USD4.2103
Bănci și Asigurări

La nevoie, BNR poate lua în garanţie sedii de bănci greceşti în schimbul finanţării

La nevoie, BNR poate lua în garanţie sedii de bănci greceşti în schimbul finanţării

Grecii au ieşit în stradă opunându-se privatizării propriilor bănci, aşa cum cer creditorii internaţionali - FMI şi Uniunea Europeană. Chinezii sunt dispuşi să vină ei cu bani ca să ajute ţările cu probleme.

Autor: Liviu Chiru, Razvan Voican

26 mai 2011 3451

Banca Naţională are pâr­ghii pentru a interveni îneven­tua­litatea concre­ti­zării unor scenarii de criză an­tre­natepe piaţa ban­ca­ră locală de situaţia din Grecia, înce­pând de larefinanţarea bilaterală a ti­tlu­­rilor de stat deţinute de băncilecu ca­pital elen şi până la preluarea în ga­ran­ţie a sediiloracestora în schimbul fur­nizării de lichidităţi, afirmă un oficialdin sistemul bancar.

"BNR are mecanisme prin care poate acorda sprijin delichiditate băn­cilor, inclusiv prin credite garantate cu active.În ultimă instanţă, după ce ar fi epuizate posibilităţile definanţare prin operaţiuni repo bilaterale (n.red. - funizare delichidităţi contra titluri de stat direct între BNR şi o anumităban­că aflată în deficit de lichiditate), există şi posibilitateagarantării cu sediul, desigur cu o ajustare a valorii înregis­tratea acestuia."

Sursele citate susţin că evaluările actuale nu oferă suportpentru un sce­nariu în care filialele locale ale băncilor elenes-ar confrunta cu retrageri mari de fonduri din cauza unui efect deconta­giune cu tensiunea din Grecia. "Dacă este ceva de făcut vaacţiona banca centrală ca autoritate de supra­veghere şireglementare. Totul depinde de ce se întâmplă cu băncile-mamă, iarîn Grecia există deja un mecanism de susţinere a grupurilorfinanciare în cadrul acordului de finanţare încheiat anul trecut cuFMI. Statul elen va intra cu capital dacă va fi nevoie", spunsursele citate.

România are două bănci greceşti în top 10, Alpha Bank(controlată de Alpha Bank Grecia) şi Bancpost (con­trolată de EFGEurobank), care prin poziţiile deţinute atât pe clientelaper­soa­nelor fizice, cât şi pe segmentul com­paniilor, au oimportanţă sistemică pe piaţa locală, cumulând peste 10% dinactive. Foarte aproape de top 10, pe locurile 11 - 12 se află altedouă bănci controlate de greci, Piraeus (Piraeus Grecia) şi BancaRomânească (Natio­nal Bank of Greece-NBG), cumulând aproape 5% dinpiaţă.

Principala ameninţare care pla­nează asupra sistemului bancarlocal de când criza din Grecia a căpătat o am­ploare greu deanticipat în urmă cu doi ani este ca băncile elene să ajungă însituaţia de a tăia liniile de finanţare ale subsidiarelor locale,de a trece la vân­zări de active şi chiar de a cere ram­bursărianticipate ale finanţărilor.

Până în prima parte a acestui an cele patru mari bănci amintite- Alpha, Eurobank, Piraeus şi NBG - erau constrânse să-şi menţinăexpunerile locale prin acordul de la Viena super­vizat de FMI şiComisia Europeană. Însă din luna martie a acestui an obli­gaţiaformală a dispărut, rămânând un angajament de menţinere la niveldeclarativ.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7315
Diferență: -0,0634
Ieri: 4.7326
Azi: 4.2103
Diferență: -0,2322
Ieri: 4.2139
Azi: 5.2727
Diferență: 0,699
Ieri: 5.2538
Azi: 4.2800
Diferență: 0,3211
Ieri: 4.2744