• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8347
  • Leu / USD4.7020
Bănci și Asigurări

Laszlo Borbely, Guvernul României: Toate finanţările bancare converg spre finanţări sustenabile

Videoconferinta Deloitte ZF - Ce înseamnă noul trend global ESG - environmental, social, governance? Ce impact va avea asupra companiilor din România şi asupra finanţării bancare?

Laszlo Borbely, Guvernul României: Toate finanţările bancare converg spre finanţări sustenabile

Autor: Răzvan Botea

29.06.2021, 10:25 117

Laszlo Borbely, consilier de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României, spune că finanţările bancare se uită din ce în ce mai mult către zona de sustenabilitate.

„În ceea ce priveşte mediul bancar şi investiţiile durabile. Aici este o comisie coordonată de BNR, care are un raport foarte bun cu ceea ce trebuie făcut şi la bondurile verzi, şi la unele iniţiative, la care aţi văzut care este trendul global. Toate finanţările converg spre finanţări durabile, finanţări sustenabile”, a spus el, în cadrul evenimentului Deloitte/ZF „Ce înseamnă noul trend global ESG - environmental, social, governance? Ce impact va avea asupra companiilor din România şi asupra finanţării bancare?”

Ce a mai spus Lazslo Borbely  în cadrul videconferinţei Deloitte/ZF ESG:

Ar trebui să vorbim de rigurozitate, de date, de un sistem de raportare, de a şti în ce stadiu ne aflăm în diferite domenii.  Treptat, noi am încercat să creăm un cadru interinstituţional care să asigure şi companiilor private mai multe date, criterii care trebuie avute în vedere atunci când facem o strategie.

Al doilea pas este finalizarea unui plan de acţiune pentru 2030, până la finalul anului. Avem un consiliul consultativ care va avea o primă şedinţă în curând şi este vorba de 34 de personalităţi mai ales din zona academică.

Taxonomia la nivelul UE, care înseamnă finanţări durabile, o ofertă, un meniu către companiile private, va fi finalizată până la sfârşitul anului 2022. Eu sper să avem cât de curând, aşa cum au Polonia, Ungaria şi alte ţări, bonduri verzi, nemaivorbind de băncile europene de investiţii, care se transformă în bancă verde în 2025, de Mecanismul de Tranziţie justă, care este un fond mare şi ţine şi de companiile private, pentru că unele judeţe unde de combustibili fosili sau care poluează vor fi bani pe baza unor planuri regionale.

Sper să putem cheltui banii din PNRR până în 2026, vor trebui proiecte mature. Vă spun un singur exemplu: noi avem secretariatul pe eficienţa energetică a clădirilor, care nu înseamnă numai izolarea termică a clădirilor, înseamnă o modificare profundă.

Noi putem fi un catalizator, suntem implicaţi în foarte multe domenii care ţin de dezvoltarea sustenabilă.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.7020
Diferență: -0,4805
Ieri: 4.7247
Azi: 5.8347
Diferență: -0,7873
Ieri: 5.8810
Azi: 4.7195
Diferență: -0,3905
Ieri: 4.7380