Principalele cereri de finanţare pe care CEC Bank le primeşte pe zona corporate vin din zonele pe care le menţionează ca fiind ţintă, respectiv zona agroalimentară, construcţii şi industria, a spus Laura Mihai, Director, Direcţia Clienţi Mari, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu CEC Bank, la Constanţa.
“Pe zona clientele corporate, principalele cereri pe care noi le primim vin din acele industrii pe care le menţionăm în obiectivele CEC Bank ca fiind industrii ţintă. Vorbesc de industria agroalimentară, construcţii şi industrie. Din toate aceste trei zone primim solicitări de finanţare diferite şi adaptate momentului în care se găseşte domeniul respectiv. În industria agroalimentară avem cereri foarte mari şi vedem o efervescenţă, în special pe zona proiectelor investiţionale”, a explicat Laura Mihai.
Ce a mai spus Laura Mihai, Director, Direcţia Clienţi Mari, CEC Bank:
♦ Pe zona de credite corporate nu aş putea spune că anul 2024 aduce ceva în plus faţă de 2023. A început modest la nivelul creditării corporate, a început apoi să creacă, însă mediile de creştere nu sunt spectaculoase, undeva între 6-7% este media de creştere pe segmentul corporate. Aş puncta luna iunie a anului 2024 ca fiind lună de referinţă pentru că s-a înregistrat o creştere de 2,3% comparativ cu luna precedentă, iar o astfel de creştere nu a mai fost văzută în piaţă din anul 2022.
♦ Au în spate şi anumite programe guvernamentale şi aş numi InvestAlim. Pe lângă acesta, aş numi şi HG 300 care începând cu luna aprilie a anului curent pune la dispoziţia antreprenorilor români un buget de 2,5 mld. lei pentru derularea proiectelor mari de investiţii.
♦ Văd o foarte mare preocupare în rândul clienţilor noştri care activează în acest domeniu pentru a se dezvolta, a dezvolta linii de business noi care să îi ajute la integrarea activităţii pe care ei o au.
♦ Pe zona de construcţii infrastructura mare generează destul de multă solicitare de finanţare, dar de data asta de capital de lucru. Sunt constructorii care trag după ei în contractele acestea mari de antrepriză, subantreprenorii şi tot ce înseamnă fluxul de aprovizionare şi aş mai spune că este vizibilă preocuparea antreprenorilor români pentru dezvoltarea proiectelor de eficienţă energetică.
♦ În zona de producţie sunt în momentul de faţă programe guvernamentale care asigură un grant de 100% la nivelul cheltuielii eligibile şi care odată implementate aduc după sine beneficii reale pe zona economiei de cheltuială operaţională. După calculele pe care noi le-am făcut chiar şi cu 30% raportat la cheltuiala recurentă pe care o au companiile cu utilităţile.
♦ Vedem de asemenea şi un interes de consolidare a poziţiei în piaţă în cadrul anumitor companii de talie mare care se uită în continuare să cumpere şI să se consolideze.
♦ La nivelul creditării, comparativ cu anul precedent, constatăm o orientare către lei. Aşa cum spunea şi ultimul raport BNR, soldul creditelor în lei a crescut cu 10%, în timp ce soldul creditelor în valută a scăzut.
♦ De asemenea, se constată o dinamică destul de mare pe zona creditelor acordate populaţiei. Comparativ cu 2023, în 2024 vedem o altă dinamică, atât pe zona creditelor de consum, cât şi pe zona creditelor ipotecare.