Bănci și Asigurări

Lazea recomanda obligatiuni externe cu maturitate de zece ani

11.09.2006, 19:18 14

Economistul-sef al Bancii Natinale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, recomanda emiterea de obligatiuni externe cu maturitate la zece ani, intrucat Romania va consemna un deficit bugetar in ultimul trimestru al acestui an.
Oficialul BNR a apreciat, intr-un interviu acordat Reuters, ca deficitul bugetar nu se va ridica anul acesta la nivelul maxim de 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB), estimat de Guvern, ca urmare a administrarii uneori necorespunzatoare a proiectelor de infrastructura sau a intarzierii unor astfel de lucrari.
Lazea estimeaza ca deficitul bugetar se va situa sub 2% din PIB in 2006. Deficitul bugetului general consolidat a fost anul trecut de 0,8% din PIB, sub nivelul de 1% stabilit de autoritati. In primele sapte luni ale acestui an, bugetul a inregistrat un excedent de 1,69 % din PIB. Portofoliul Romaniei cuprinde o emisiune in valoare de 600 mil. euro, cu scadenta in iunie 2008, si euroobligatiuni de 700 mil. euro, cu scadenta la zece ani, care ajung la maturitate in 2012. Economistul-sef al BNR considera ca Romania nu trebuie sa grabeasca procesul de adoptare a monedei euro dupa aderarea la Uniunea Europeana, pentru a evita aparitia unor socuri care ar putea dauna economiei.
Cea mai mare problema cu care se confrunta Romania in procesul de adoptare a monedei unice europene este inflatia, alimentata de consumul puternic, de preturile ridicate ale energiei si de cresterea continua a preturilor administrate. Lazea a aratat ca BNR, impreuna cu Ministerul Finantelor, pregatesc un plan de convergenta la euro, care va fi prezentat autoritatilor de la Bruxelles in luna ianuarie a anului viitor, in cazul in care Romania adera la Uniunea Europeana in 2007.
"Progamul propus de banca centrala nu este nici prea ambitios, dar nici prea relaxat, ceea ce inseamna ca trebuie sa avem drept obiectiv indeplinirea obiectivului prevazut in Tratatul de la Maastricht in ceea ce priveste inflatia in anii 2010-2012, si nu mai devreme, fiind astfel pregatiti sa aderam la zona euro in anii 2012-2014", a afirmat Lazea. Economistul bancii centrale a explicat ca reducerea artificiala a inflatiei la un nivel foarte scazut si intr-un timp foarte scurt nu este o solutie sustenabila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO