Bănci și Asigurări

Lazea: România ocupă locul 3 în UE după ponderea investiţiilor în PIB; nevoile trebuie prioritizate

Lazea: România ocupă locul 3 în UE după ponderea investiţiilor în PIB; nevoile trebuie prioritizate

Autor: Alexandra Chelu

14.04.2011, 15:53 68

România ocupă locul trei în UE în funcţie de pondereainvestiţiilor în PIB, dar nevoile sunt nelimitate şi trebuieprioritizate, întrucât primăriile nu pot avea "şi şcoală, şipoduri, şi dispensar, şi drumuri şi stadioane", considerăeconomistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

"Foarte important de înţeles este că România, ca şi pondere înPIB a cheltuielilor de investiţii, se află printre primele treilocuri în Europa, numai că nu ne-ar ajunge nici 100% din PIB lacele 40.000 de proiecte deschise astăzi. O primărie nu poate săaibă şi şcoală, şi poduri, şi dispensar, şi drumuri şi stadioane,cum şi-au deschis toate în ultimii 20 de ani. Ceea ce se întâmplăîn unele locuri la nivel central trebuie replicat la toatenivelurile. Şi atunci avem acest paradox, cheltuieli de investiţiica procent din PIB printre cele mai mari din Europa şi necesităţinelimitate şi neprioritizate", a spus Lazea, în cadrul uneiconferinţe organizate de Consiliul Investitorilor Străini(CIS).

El a arătat că prioritizarea investiţiilor este necesară şidatorită faptului că este solicitată de Comisia Europeană, încadrul semestrului european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO