Bănci și Asigurări

Leasingul financiar a urcat cu 17% la trei luni, la 285 mil. euro

Leasingul financiar a urcat cu 17% la trei luni, la 285 mil. euro

Antoaneta Curteanu, CEO al UniCredit Leasing Corporation şi preşedintele ALB

Autor: Liviu Chiru

07.07.2011, 00:04 378

Companiile de leasing financiar au finanţat în primul trimestrual anului achiziţia de bunuri în valoare de aproape 285 mil. euro,în creştere cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut,potrivit datelor publicate de Asociaţia Societăţilor Financiare -ALB România.

"Evoluţia primului trimestru dă semne de redresare a leasinguluifinanciar în sensul reorientării finanţărilor către acele sectoareale economiei româneşti care s-au dovedit solide şi au rezistatperioadei de criză", spune Antoaneta Curteanu, CEO al UniCreditLeasing Corporation şi preşedinte al asociaţiei.

În ultimul trimestru din 2010 volumul finanţărilor urcase la 341mil. euro. Şi în anul de vârf 2008 primul trimestru a fost însă maislab decât ultimul trimestru din 2007, însă atunci finanţărilesăreau de 1,4 mld. euro. Pe tot anul 2010 volumul finanţărilor înleasing financiar s-a oprit la 1,1 mld. euro.

"Sperăm astfel ca finele anului să aducă o creştere de 10%-15% avolumului finanţărilor noi prin contracte de leasing financiar,precum şi o îmbunătăţire a procedurilor juridice de recuperare abunurilor în cazul clienţilor rău-platnici", mai spuneCurteanu.

Valoarea bunurilor aflate în procedură de reposesie se ridică la7% din portofoliul total al membrilor ALB, iar durata medie a unuiproces de executare silită a clienţilor rău-platnici care refuză săreturneze bunurile poate dura între şase şi nouă luni. Companiilemembre ale ALB au acordat finanţări de 216 mil. euro, în timp cejucătorii neafiliaţi au avut afaceri de 23,5 mil. euro. Cea maimare parte a cererii de finanţări a venit de la clienţiicorporativi, cu 92% din total.

Grosul finanţărilor - 63% sau 179 mil. euro - a mers întransporturi, o piaţă puternic lovită la începutul crizei şi careacum îşi revine vizibil, odată cu primele semne de redresare aeconomiei. Finanţările pentru autoturisme au reprezentat mai binede jumătate din finanţările din sectorul transporturilor,vehiculele comerciale grele 31%. Echipamentele au atras finanţăride 60 mil. euro, iar imobiliarele de 45 mil. euro.

"Spre deosebire de anii precedenţi şi ca o soluţie de adaptarela situaţii de criză, perioada cel mai des întâlnită după duratacontractelor de leasing este de 2-3 ani (23%)", potrivitreprezentanţilor ALB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO