Bănci și Asigurări

Lectia deprecierii cursului a fost uitata: populatia prefera euro la creditele de consum

Lectia deprecierii cursului a fost uitata: populatia prefera euro la creditele de consum

Click pentru imaginea marita

22.05.2008, 19:27 18

Romanii si-au finantat nevoile de consum preponderent prin credite in valuta in ultimul an, soldul acestora atingand echivalentul a 27,4 miliarde de lei (7,3 miliarde de euro) la sfarsitul lunii martie, arata datele BNR.
Practic, in ultimele 12 luni creditul de consum a crescut cu ceva mai mult de 26 de miliarde de lei (7,1 miliarde de euro), din care 63% au fost imprumuturi contractate in valuta.
In ciuda avertismentelor legate de riscul valutar si de dobanda, populatia nu a ezitat sa contracteze credite in euro si monede exotice cu peste 156% mai mult fata de volumul de finantari raportat la sfarsitul primului trimestru al anului trecut.
Raportat la riscul de curs, o depreciere a leului in raport cu euro, valuta preferata de romani pentru creditele in alte devize decat cea locala, ar duce la o crestere a efortului de rambursare a ratelor pentru cei care au venituri in lei. In ceea ce priveste creditele in monede exotice, precum francii elvetieni, riscul valutar este chiar mai greu de controlat, in conditiile in care cursul se stabileste indirect, in functie de cotatiile euro/franc de pe pietele internationale, respectiv de cursul euro/leu de pe piata valutara de la Bucuresti.
Cu toate acestea, imprumuturile in valuta raman mai atractive decat cele in lei, inregistrand cresteri lunare sustinute. Doar in martie soldul a urcat cu 4,7%.
Practic, creditul in valuta nu a mai inregistrat cresteri lunare mai mici de 3% de la sfarsitul anului 2006, in timp ce creditul in lei s-a plafonat la ritmuri de 1%-2% lunar.
Recentele majorari ale dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei au avut de asemenea un impact asupra valutei preferata pentru creditare. Prima majorare de dobanda de anul acesta a avut loc la inceputul lunii februarie, cand BNR a crescut dobanda de politica monetara de la 8% la 9% pe an si a impus majorarea provizioanelor la creditele in valuta. Aceasta a fost a treia majorare consecutiva a dobanzii de politica monetara, incepand cu octombrie anul trecut, primele doua fiind de cate 0,5 puncte procentuale.
Pe de alta parte, impunerea unor provizioane mai mari la creditele in valuta a dus la costuri suplimentare pentru institutiile bancare, si implicit pentru clientii acestora.
Creditele pentru consum in moneda nationala au avansat cu 41,3% in ultimul an, inregistrand la sfarsitul lunii martie un sold de 33 de miliarde de lei (8,9 miliarde de euro). Ecartul dintre creditele in lei si cele in valuta a devenit tot mai ingust, leul continuand totusi sa detina suprematia la o diferenta de 5,6 miliarde de lei.
In luna martie a anului trecut, ecartul dintre creditele in lei si cele in valuta avea o valoare de aproape trei ori mai mare, de aproximativ 12,7 milioane de lei.
Soldul total al creditelor pentru consum a crescut cu peste 77% la sfarsitul primului trimestru fata de acelasi interval al anului trecut, pana la 60,5 miliarde de lei (16,2 miliarde de euro), potrivit datelor BNR. Fata de primele doua luni ale anului, finantarile pentru consum si-au accelerat ritmul de crestere.
Daca in luna ianuarie rata lunara de crestere era de 3,1%, in februarie de 2,9%, in martie avansul lunar raportat de creditele pentru consum a fost de 3,5%. A treia luna din an a marcat si accelerarea ritmului de crestere si in ceea ce priveste soldul imprumuturilor in lei cu 2,4%. In ianuarie, avansul lunar al creditelor in moneda nationala a fost de 1,5%, pentru ca in februarie sa urce la 2,2%.
Imprumuturile in valuta au atins cea mai ridicata rata lunara de crestere in luna ianuarie, respectiv de 6%, au coborat in februarie la 3,7%, pentru a incheia luna martie cu o rata lunara de crestere de 4,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO