Bănci și Asigurări

Legea falimentului personal, „ingropata” in Parlament. Ce parere aveti?

Radu Ghetea

Radu Ghetea

03.06.2010, 23:38 212

Proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice - care afacut multe valuri la inceputul anului in mediile bancare si indezbaterea publica - s-a impotmolit in Parlament si acolo va ramanecel putin pentru o vreme, in conditiile in care Banca Nationalasi-a exprimat pe diferite canale opozitia fata de acest demers.

Veronica Raducanescu, directorul Directiei reglementare siautorizare din BNR, a afirmat ca din punctul de vedere alinstitutiei sale legea este "neoportuna", sustinand ca aceasta arconduce la escaladarea riscului de neplata si ar avea un impactnegativ asupra relansarii procesului de creditare.

Adoptat deja de Senat, proiectul a ajuns la Comisia debuget-finante din Camera Deputatilor, dupa ce a primit aviz negativde la Comisia de politica economica.

"Din ultimele discutii, am inteles ca proiectul a fost respinsin comisia decidenta de la Camera si s-a luat hotararea sa nu fiepromovat mai departe. Chiar si in cadrul discutiilor cu FMI aexistat recomandarea sa lasam pentru mai tarziu aceasta initiativalegislativa", a declarat pentru ZF Radu Ghetea, presedinteleAsociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Bancherilor nu le place legea pentru ca declararea insolventeiunui client ar insemna imposibilitatea executarii silite aacestuia. Judecatorul ar urma sa decida daca un client a dat dovadade rea-credinta la nerambursarea unui credit si ii va interzice samai ia credit timp de cinci ani, sau daca respectivul a ajunsrestant din motive obiective, precum pierderea slujbei. In cazul incare instanta apreciaza ca au existat cauze obiective pentruintrarea in insolventa a unui debitor persoana fizica, acestuia ise poate sterge 25% din datorie si va trebui sa prezinte un plancredibil pentru achitarea restului de 75%. Bancherii sustin insa caexista un grad mare de relativism in termenii folositi in proiectulde act normativ.

Pe de alta parte, din ce in ce mai multi clienti au ajuns insituatia sa fie executati silit, iar locuintele sa le fie scoase lalicitatie, inclusiv din cauza ca nu au avut educatia financiaranecesara pentru a ajunge impreuna cu banca la formule de continuarea rambursarii datoriilor.

Initiatorul legii, senatorul PDL Iulian Urban, estima lainceputul primaverii ca actul normativ ar putea ajunge sa fiepublicat in Monitorul Oficial pana luna aceasta. Se vede insa calobby-ul comunitatii bancare in frunte cu BNR este puternic silegea va fi "ingropata" la Camera Deputatilor, care are deciziafinala. Initial, legea era sa treaca de Senat prin aprobare tacita,insa in cele din urma a intrat in dezbaterea plenului, fiindsustinuta de toate grupurile parlamentare. Culmea, desi a venit dinzona PDL, proiectul a fost contestat de guvernul Boc.

De data aceasta, in Camera Deputatilor proiectul nu mai poatetrece prin aprobare tacita, fiind nevoie de un vot favorabil inplen.

Inca de cand initiativa legislativa a ajuns in Parlament, ARB atrimis ambelor Camere amendamente si observatii, sustinand ca legeaar submina disciplina in materie de creditare. Bancherii mai spunca abuzurile aparute pe seama legii insolventei companiilorsugereaza ca astfel de situatii ar putea aparea si in cazulpersoanelor fizice.

In prezent, clientii bancilor care au dificultati la rambursarea unui credit - inclusiv din considerente obiective determinatede criza precum concedieri sau reduceri salariale - sunt la manabancherilor, care pot decide reesalonari sau re scadentari carepresupun de fapt costuri finale foarte mari.