Bănci și Asigurări

Leii vechi dispar si din statistica

04.07.2006, 18:42 32

De ieri, cursurile pietei valutare, precum si pretul aurului sunt publicate de Banca Nationala numai in lei noi, in conditiile in care pe 1 iulie s-a implinit un an de la taierea a patru zerouri din coada leului. In continuare, toate datele publicate de BNR vor aparea exclusiv in lei noi, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Si bancile comerciale au renuntat la exprimarea diferitelor sume sau valori in lei vechi. Conform legii denominarii, de la 1 iulie comerciantii nu mai sunt obligati sa afiseze preturile atat in lei noi, cat si in lei vechi.
"Legea nu-i mai obliga, insa daca vor sa o faca in continuare pentru clienti trebuie sa aiba grija ca primul sa fie pretul in lei noi, mai vizibil decat cel in lei vechi", a spus Vasilescu. Cupiurile in lei noi au devenit preponderente in masa de numerar aflata in circulatie, BNR urmand sa mai elibereze bancnonte de 500.000 lei vechi si 1.000.000 de lei vechi numai pana la 30 septembrie.
De la 1 octombrie, banca centrala va pune in circulatie numai lei noi, insa comerciantii vor fi obligati sa accepte si lei vechi la plata pana la sfarsitul anului. Ulterior, preschimbarea leilor vechi va putea fi facuta fara termen la sucursale ale BNR si probabil la unele banci comerciale. La 1 decembrie 2006, BNR va pune in circulatie o noua bancnota, de 200 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO