Bănci și Asigurări

Leonardo Badea, viceguvernator BNR, despre SWIFT: SWIFT nu este un sistem de plăţi sau decontare, ci facilitează schimbul de mesaje text. Dar transferurile de fonduri băneşti nu se pot face fără schimbul de informaţii între bănci

Leonardo Badea, viceguvernator BNR

Leonardo Badea, viceguvernator BNR

Autor: Claudia Medrega

04.03.2022, 00:05 11609

Deşi SWIFT este un sistem despre care foarte multă lume a auzit, în special cei care realizează plăţi în străinătate prin transfer bancar în cont, pentru mulţi rolul specific pe care el îl are în cadrul operaţiunilor de transfer de fonduri este mai puţin înţeles, susţine Leonardo Badea, viceguvernator al BNR.

„De la bun început trebuie subliniat foarte clar că SWIFT nu este sub nicio formă un sistem de plăţi sau de decontare de fonduri băneşti şi nu contribuie direct la gestionarea fluxurilor efective de bani. El facilitează însă un schimb de mesaje text între instituţiile financiare care conţin explicaţii şi informaţii (aşadar nu fonduri băneşti) cu privire la operaţiunile realizate de acestea în numele şi pe contul clienţilor. Adesea sistemul SWIFT este comparat cu sistemele de poştă electronică sau mesagerie electronică din viaţa de zi cu zi, doar că este adaptat nevoilor şi cerinţelor de siguranţă şi operabilitate ale instituţiilor bancare“, scrie viceguvernatorul BNR într-o opinie.

Explicaţiile vin în contextul în care în seria de sancţiuni internaţionale venite pe fondul imvaziei militare a Rusiei în Ucraina o serie de bănci ruseşti au fost eliminate din sistemul SWIFT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO