Bănci și Asigurări

Leul a întrerupt vineri aprecierea de şapte şedinţe consecutive în faţa euro. „Interesul de vânzare pentru euro-leu se temperează.“

Leul a întrerupt vineri aprecierea de şapte şedinţe...

Autor: Liviu Popescu

22.02.2016, 00:03 241
Leul a încheiat săptămâna trecută în depreciere în faţa principalelor trei valute (euro, dolar american şi francul elveţian) în pofida vigurozităţii de care a dat dovadă pe parcusul lunii februarie, ceea ce poate sugera că interesul de vânzare pentru perechea euro-leu se temperează, după cum spun analiştii.

Astfel, BNR a anunţat o referinţă pentru un euro de 4,46 de lei, în urcare cu 0,2% faţă de şedinţa precedentă, ceea ce a pus capăt unei aprecieri consecutive timp de şapte şedinţe. Din data de 9 februarie, euro s-a depreciat în faţa leului de la 4,49 de lei până la 4,45 de lei pe 18 februarie, adică o depreciere de aproape 1% într-un interval de şapte şedinţe.

„Volumele de tranzacţionare au fost mult mai scăzute, sugerând o temperare a interesului de vânzare pentru euro/leu care a ghidat aprecierea monedei româneşti în ultimele săptă­mâni“, scriu analiştii de la ING Bank într-o notă de studio. Aceştia adaugă că leul ar putea fi supus unor corecţii modeste în următoarele şedinţe în condi­ţiile în care sentimentul global s-a înrău­tăţit peste noapte în contextul scăderii preţului petrolului.

Deprecierea leului a fost dată şi de faptul că euro s-a îndepărtat vineri dimineaţă de minimul ultimelor două săp­tămâni faţă de dolar la 1,1 dolari pentru un euro.

Referinţa anunţată de BNR pentru un dolar american a urcat cu 0,4% la 4 lei, în timp ce francul elveţian s-a apreciat de la 4,03 lei la 4,04 lei.

Pentru anul 2016, analiştii se aşteaptă la un curs de schimb stabil cu tendinţa dominantă de apreciere uşoa­ră a leului faţă de euro, în contextul în care banca naţională ar putea să urmă­rească o politică mai predictibilă şi o volatilitate mai mare a ratelor de dobândă.

În privinţa dolarului american, părerile sunt împărţite, întrucât optimiştii prognozează întoarcerea cursului chiar sub pragul de 4 lei pentru un dolar, în timp ce pesimiştii văd cotaţia la 4,4 lei/dolar.

Dolarul american a schimbat prefixul la cursul BNR pe 4 martie, evoluţie determinată de aprecierea acestuia pe plan extern ca urmare a consolidării economiei SUA, cea mai mare la nivel mondial, dar şi a faptul că investitorii se aşteptau ca Rezerva Federală a SUA, cea mai puternică bancă la nivel mondial, să majoreze dobânzile, ceea ce a şi făcut în decembrie.

În ultima lună din 2015, moneda americană a atins chiar maximul istoric de 4,2 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO