Bănci și Asigurări

Leul a pierdut 1% într-o săptămână, iar euro mai face un pas spre pragul de 4,45 lei

Leul a pierdut 1% într-o săptămână, iar euro mai...

Autor: Ciprian Botea

18.07.2014, 00:04 605

Cursul de schimb a făcut ieri încă un pas spre pragul de 4,45 lei/euri şi a atins un maxim al ultimelor două luni şi jumătate. BNR a publicat un curs oficial de 4,4423 lei/euro, astfel că deprecierea leului din ultima săptămână, pe fondul unui val de tensiuni în sistemul bancar din regiune, a depăşit un procent.

Trendul de depreciere a leului a devenit evident la sfârşitul săp­tămânii trecute, când euro a trecut brusc de pragul de 4,4 lei, pe fon­dul unui val de temeri la nivel regional generat de criza din Bul­garia, unde a patra mare bancă a dat faliment, dar şi de pro­ble­mele din sisemul bancar portughez. Ulterior, leul a con­ti­nuat să se deprecieze treptat, cu excepţia şedinţei de marţi.

Deprecierea leului a fost mai puţin vizibilă ieri comparativ cu şedinţa de miercuri, dar analiştii nu exclud ca pragul de 4,45 lei/euro să fie atins curând, deşi numai temporar.

„Dispoziţia persistent pozitivă vizibilă în multe pieţe de actiuni şi obligaţiuni internaţionale, europene şi regionale, cât şi lipsa unor evenimente marcante la nivel naţional ne fac să con­tinuăm să credem că deprecierea recentă se va dovedi tem­po­rară. Totuşi, în cazul în care deprecierea va continua, vom fi tentaţi să analizăm o recomandare de cumpărare a leului“, comentează Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Miercuri leul pierduse aproape doi bani, în linie cu valutele din regiune, în condiţiile în care o declaraţie a băncii centrale americane legată de revenirea economiei şi oportunitatea majorării ratelor de dobândă, care a condus la deprecierea euro în faţa dolarului.

Leul şi celelalte monede din regiune sunt considerate însă mai riscante decât euro, astfel că deprecierea acestora a fost mai accentuată.

Euro au încheiat şedinţa de tranzacţionare interbancară de ieri peste nivelul oficial afişat de BNR la jumătatea zilei.

Anterior episodului de depreciere din ultima săptămână leul se întărisefaţă cu moneda europeană, susţinut de intrările de capital străin pe piaţa titlurilor de stat şi de evoluţia foarte bună a expor turilor. Leul se stabilizase în cea mai mare parte a lunii iunie şi în prima treime a lunii iulie sub pragul de 4,4 lei. Unii analişti cred că aprecierea a fost doar conjuncturală, iar cursul ar putea rămâne aproape de 4,45 lei/euro spre finalul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO