Bănci și Asigurări

Leul a pierdut teren în 2016 în faţa euro, a dolarului şi a francului elveţian, dar cea mai puternică scădere a fost în faţa rublei ruseşti, de 24%

Leul a pierdut teren în 2016 în faţa euro, a dolarului...

Autor: Claudia Medrega

05.01.2017, 00:04 45330

Moneda naţională a închis anul 2016 pe depreciere în faţa principalelor trei valute - euro, dolar şi franc elveţian -, cea mai puternică pierdere fiind în raport cu moneda americană.

Leul a cumulat o depreciere de 3,75% faţă de dolarul american, com­pa­rativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2015, în timp ce în raport cu francul el­ve­ţian a pierdut aproximativ 1%. Depre­cierea leului faţă de euro în 2016 a fost de doar 0,4%.

Până în octombrie, moneda naţio­na­lă era pe apreciere în faţa princi­pa­lelor trei valute.

Pe parcursul lunii decembrie leul s-a depreciat atât faţă de euro, cât şi în raport cu dolarul şi francul elveţian, evo­luţia fiind influenţată de tendinţa regio­nală, alături de îngrijorările inves­ti­torilor privind o posibilă instabilitate politică în România în contextul incer­ti­tu­dinilor legate de noul guvern.

În raport cu euro, moneda naţio­na­lă a pierdut în ultima lună a anului tre­cut 0,55%, în timp ce deprecierea faţă de dolar a fost de aproape 1%. În ra­port cu francul elveţian, pierderea a fost de 0,6% comparativ cu nivelul de la sfârşi­tul lunii noiembrie. Minimul anului 2016, de 4,4444 lei/euro, a fost atins în iulie, aprecierea leului venind după ce la jumătatea lunii iunie cursul atinsese maximul ultimilor doi ani şi jumătate, cotaţia urcând aproa­pe de nivelul de 4,54 lei /euro. Acest prag a fost în cele din urmă atins şi chiar depăşit la finalul anului trecut, maximul fiind atins chiar în ultima zi de tranzacţionare a anului 2016.

După anunţarea votului pro-Brexit, spre finalul lunii iunie, pe piaţa valutară lo­cală moneda naţională s-a depreciat fa­ţă de euro cu 0,4%, cotaţia urcând la 4,5366 lei/euro, ceea ce a reprezentat cel mai ridicat ritm de creştere din fe­brua­rie 2015 încoace. Valutele din re­giu­ne au fost însă mult mai volatile. Cotaţia de referinţă leu/euro anunţată de BNR a recuperat ulterior pierderile.

Cursul leu/euro a oscilat în decem­brie în jurul intervalului 4,50-4,53 lei/eu­ro, cu salturi peste 4,54 lei/euro la sfârşitul anului.

În ultima şedinţă din 2016, Banca Na­ţio­nală a afişat un curs de 4,5411 lei/eu­ro, nivel maxim al ultimilor trei ani. Un curs mai ridicat, de 4,5447 se înre­gistra în 10 ianuarie 2014.

Pentru 2017, analiştii de la BCR/Erste Bank anticipau într-un ra­port din de­cem­brie o fluctuaţie a cursului în inte­rio­rul intervalului 4,4-4,6 lei/euro, fă­ră a ex­clude episoade de volatilitate, de­ter­mi­nate în principal de evenimente ex­terne legate de Brexit sau evoluţiile po­li­tice din Franţa şi Germania. Totoda­tă, ten­siu­nile geopoliti­ce rămân o altă sur­să de risc asupra evoluţiei cursului. Cursul me­diu ar urma să fie în 2017 de 4,51 lei/euro.

Banca Transilvania anticipează un curs mediu de 4,46 lei/euro în acest an.

Cursul leu/dolar a urcat în 28 de­cem­brie la un maxim istoric de 4,35 lei/do­lar, dar până în 30 decembrie a coborât la 4,3 lei/dolar. Dola­rul ame­rican este cotat indirect în piaţa ro­mâ­nească, în raport cu paritatea euro/dolar.

Anul trecut, rubla rusească le-a adus cel mai mare câştig investitorilor care au ales să parieze pe această va­lută, de 24,4%, şi a fost urmată în topul va­lutelor care s-au apreciat cel mai mult faţă de leu de yenul japonez şi dolarul canadian, cu avansuri de 6,9%.

La polul opus se plasează lira egipteană, cu o depreciere spectaculoasă, de 56%, faţă de moneda naţională, lira sterlină, care a înregistrat un declin de 13,8%, şi lira turcească, care s-a depreciat tot cu 13,8% faţă de leu.

Tema cursului de schimb a fost şi rămâne foarte prezentă în spaţiul public. Evoluţia cursului este un subiect extrem de sensibil pentru români având în vedere că circa 45% din împrumuturile contractate de populaţie şi companii sunt în valută, cea mai mare parte fiind în euro. În aceste condiţii, episoadele de depreciere a leului au un efect psihologic puternic asupra românilor. Iar perioadele de stabilitate a cursului vin ca un moment de respiro pentru clienţii cu credite în valută, pe umerii cărora s-a acumulat o presiune uriaşă în anii de criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO