Bănci și Asigurări

Leul este prins in valtoarea crizei financiare. Tensiunea pe piete creste

Leul este prins in valtoarea crizei financiare. Tensiunea pe piete creste

Casele de schimb de pe bulevardul Magheru din Bucuresti isi luasera ieri masuri de precautie

29.09.2008, 20:39 24

Leul a resimtit ieri in plin noul seism provocat pe pietele internationale de nationalizarea grupului belgian Fortis si a creditorului britanic Bradford&Bingley, in paralel cu intrarea in criza a celui de-al doilea mare creditor ipotecar din Germania, Hypo Real Estate.

Pietele americane au intrat iarasi ieri intr-o depresie adanca, discutiile privind preluarea la datoria publica a 700 de miliarde de dolari de credite neperformante trenand. Ieri la ora 17.30 (ora Romaniei) indicii americani erau in scadere cu 3,5%-4%.
Moneda romaneasca a pierdut inca doi bani in raport cu euro, cursul de referinta calculat de BNR sarind peste pragul de 3,7 lei pentru un euro pentru prima data din aprilie si ajungand la 3,7028 lei/euro. Pe piata valutara interbancara cotatiile au urcat pana la un maxim de 3,7176 lei/euro, ceea ce a impins cotatiile afisate la casele de schimb valutar pana la niveluri de 3,78 lei pentru un euro.
Pe finalul sedintei de tranzactionare, euro era din nou pe un val de crestere.
La Bursa, indicele BET a scazut cu 1,98%, in conditiile in care pretul actiunii BRD, a doua mare banca de pe piata, a coborat cu 4,8%. La Paris, banca-mama Societe Generale a scazut cu 7,4%, in timp ce Dexia, una dintre candidatele la preluarea BCR in urma cu trei ani, ca si Fortis, a coborat cu aproape 30%.
Pe bursa de la Viena, Raiffeisen International, care controleaza a treia mare banca romaneasca, a inregistrat o cadere a pretului actiunilor cu aproape 14%, in timp ce actiunile Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, au scazut cu 6,27%.
Tensiunile de pe pietele de la Bucuresti si din regiune au inregistrat un nou varf in contextul inmultirii socurilor de pe pietele externe: Banca Centrala Europeana a injectat inca 120 de miliarde de euro, in conditiile in care bancile au cerut aproape 142 de miliarde, ratele de referinta interbancare EURIBOR si LIBOR au atins niveluri record, iar investitorii nu se arata convinsi ca planul american de 700 miliarde de dolari pentru stabilizarea sistemului bancar american va reusi.
Guvernele si bancile centrale din Europa se straduiesc in continuare sa evite un faliment bancar asa cum s-a intamplat in SUA. Belgia, Olanda si Luxemburg au scos din bugetele publice peste 11 mld. euro pentru a salva Fortis, in timp ce banca ipotecara germana Hypo Real Estate a primit un credit de urgenta de 35 mld. euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Si in Danemarca banca centrala a salvat un creditor intrat in criza din cauza creditelor ipotecare.
Intre timp a continuat consolidarea in sistemul bancar american: cea mai mare banca dupa active, Citigroup, a hotarat sa cumpere operatiunile bancare ale Wachovia pentru 2,16 mld. dolari in actiuni, asumandu-si si datorii de circa 53 mld. dolari si salvand astfel inca o banca de la faliment.
Congresul american urma sa ia in discutie aseara planul de urgenta de 700 mld. dolari, insa au aparut indoieli ca poate intruni suficiente voturi.
Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, a ajuns la un consens cu congresmenii democrati in privinta modului in care ar fi cheltuiti banii, insa nu si in privinta sanselor de reusita ale planului.
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO