Bănci și Asigurări

Leul, mai putin convingator si la creditele de consum

Leul, mai putin convingator si la creditele de consum
24.04.2007, 14:37 18

Creditul de consum a ajuns in februarie la 32,5 miliarde de lei (echivalentul a 9,57 miliarde de euro), marcand astfel o crestere cu 91%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Ponderea finantarilor in lei in totalul creditelor de consum a coborat astfel sub 70% in februarie, de la 71% la sfarsitul anului trecut si aproape 72% in februarie 2006.
Evolutia a avut loc in conditiile in care, incepand din vara trecuta, creditul in lei s-a miscat in fiecare luna mai incet decat cel in valuta.
Diferenta de dinamica a fost vizibila mai ales in februarie, cand finantarile in lei au urcat cu numai 1,5%, fata de un ritm de aproape 6%, inregistrat de creditele in valuta. Pe de alta parte, ritmurile sunt influentate si de baza de raportare, care este inca sensibil mai mare la finantarile in lei.
La sfarsitul lui februarie, soldul creditelor de consum in moneda locala a ajuns la 22,58 mld. lei (6,6 mld. euro).
In aceste conditii, ritmul anualizat de crestere a creditului de consum in lei a coborat la 85% in februarie, de la niveluri de peste 110% la inceputul toamnei trecute.
In schimb, creditul in valuta a accelerat de la 55% in noiembrie anul trecut pana la aproape 106%, in ultima luna de iarna. La sfarsitul lui februarie creditul de consum in valuta a ajuns la un sold de echivalentul a 9,92 miliarde de lei (2,9 miliarde de euro).
In februarie, soldul creditului de consum a urcat, in volum absolut, cu 863 mil. lei. Numai 39% din aceste finantari au fost acordate in lei. Aceasta a fost a doua oara din ultimele 12 luni in care finantarile in lei reprezinta mai putin de jumatate din creditele de consum nou acordate. In prima parte a anului trecut, leul asigura peste 70% din expansiunea creditului de consum.
Apetitul pentru valuta a crescut chiar in conditiile in care ecartul intre dobanzile la lei si cele la valuta s-a ingustat usor. Dobanda la lei a coborat de la peste 14% la putin peste 13% pe an, in timp ce la creditele noi in euro dobanzile sunt la 8,5% pe an, fata de peste 9% in urma cu un an.
Pe de alta parte, cei care au ales creditele in euro au beneficiat pana acum de intarirea cursului.
Bancherii se asteapta ca anul acesta creditul de consum sa incetineasca, lasand locul celui imobiliar. In primele doua luni ale lui 2007 creditul de consum a urcat cu 7%, ceva mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand cresterea a fost de ceva mai mult de 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO